Pape øger presset på Løkke: »Det er et spørgsmål om, hvem der blinker først«

Den konservative formand forsøger igen at puste sig op ved at stille statsministeren et ultimatum. En konfrontativ stil, der langtfra er risikofri, vurderer Thomas Larsen.

Thomas Larsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra første gang, at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, prøver at sætte statsministeren i en kattepine ved at stille et ultimatum.

Denne gang handler ultimatummet om, at Pape ikke vil være med til at have skatten for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen puster Pape sig op, fordi han ikke har råd til at lade være.

»De Konservative kan ikke tåle at tabe flere stemmer, og Pape er ægte bekymret for at tabe flere vælgere til Anders Samuelsen og Liberal Alliance. Derfor er De Konservative nødt til at stå fast på mærke- og hjertesager, som det er at bringe skatterne ned,« forklarer han.

En skæbnestund for Løkke

Søren Pape Poulsens ultimatum er med til at segmentere billedet af, at der er betydelige holdningsforskelle mellem partierne i blå blok, vurderer Thomas Larsen.

»Det har længe stået klart, at efteråret bliver en skæbnestund for Lars Løkke Rasmussen. Det bliver svært for ham at gennemføre de skattelettelser, som han havde tænkt sig, fordi han på den ene side har Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som er skeptiske overfor skattelettelser, og på den anden side De Konservative, som stiller ultimatummer,« siger Berlingskes politiske kommentator og fastslår:

»Pape lukker manøvrerummet for Lars Løkke Rasmussen. Det er en styrkeprøve, hvor det er et spørgsmål om, hvem der blinker først.«

Løkke har alternativer til Pape

Selvom Søren Pape Poulsen toner frem på forsiden af dagens Berlingske med sit ultimatum, er det ikke noget, der »kommer som en bombe« for Lars Løkke Rasmussen og ledelsen i Venstre. Dog er Papes melding ikke helt uden risici, mener Thomas Larsen.

»Det er altid forbundet med risiko, når man vælger at stille ultimatummer forud for forhandlinger. På et tidspunkt bliver Lars Løkke Rasmussen måske træt af Søren Pape Poulsens ultimatummer, og siger, at han må vælte ham, og se, om ham så bliver valgt ind igen,« siger han og tilføjer:

»Lars Løkke Rasmussen har også andre alternativer end Søren Pape Poulsen. Lige nu er han optaget af at føre Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ind på reformspor.«