Pape kommer med en opsang til Paludan: »Sådan gør man ikke, hvis man er et ordentligt, velopdragent menneske«

Danmark er udfordret på, hvordan vi taler til hinanden - især på sociale medier, lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han advarer i et interview med Berlingske om, at en for hård tone i debatten kan føre til polarisering af samfundet - og langer ud efter Rasmus Paludan.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) advarer i et interview med Berlingske om, at især debatten på sociale medier, hvor »man oplever den ene skidtspand efter den anden« kan føre til amerikanske tilstande i Danmark.     Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Man skal opføre sig ordentligt.

Det er en grundværdi for justitsminister og partileder, Søren Pape Poulsen (K) - men det er også en værdi, der er under udfordring i Danmark. Det siger ministeren i et interview med Berlingske i forbindelse med podcasten Mød Partilederen:

»Ordentlighed, synes jeg, er noget af det vigtigste, fordi hvis vi er ordentlige over for hinanden har vi også et godt samfund.«

Og netop på baggrund af den værdi langer ministeren ud efter den omstridte leder af partiets Stram Kurs, Rasmus Paludan. Søren Pape Poulsen mener nemlig ikke, at Paludan opfører sig, som man bør.

»Jeg synes det er synd og skam, at vi får plantet sådan en mistillid i vores samfund. Den måde at tale med hinanden på, den måde at udskamme andre mennesker på, det er ikke nødvendigt,« siger han.

Rasmus Paludan har gennem det seneste år afholdt talrige protester, hvor flere har indebåret koranafbrændinger med henvisning til ytringsfriheden. Partilederen, der både er uddannet jurist og dømt for racisme, har konsekvent brugt retten til ytringsfrihed som belæg for demonstrationerne. Politiets beskyttelse af Paludans demonstrationer har kostet den danske stat omkring seks millioner kroner i politibeskyttelse alene i 2019.

Ministeren slår fast, at Paludan har ret til at demonstrere, som han gør.

»Han har fuldstændig ret til at have sin ytringsfrihed. Det skal han også have, og han skal også kunne demonstrere. Alt det vil jeg stå på mål for. Men jeg vil også have lov til at sige, at jeg synes ikke han er ordentlig. Jeg vil også have lov til at sige, at den måde, han opfører sig på, sådan gør man ikke, hvis man er et ordentligt, velopdragent menneske. Så taler man ikke sådan om andre mennesker.«

Debatten om Rasmus Paludans metoder skriver sig for justitsministeren ind i en bredere debat om tonen i debatten. Han mener nemlig, at vi har en udfordring i Danmark.

»Jeg synes vi er udfordrede. Hvis man kigger på sociale medier for eksempel, så er noget af det ved at udvikle sig som et sted, hvor man kun sidder få centimeter fra en skærm og på ingen måde holder sig tilbage for, hvordan man taler til andre mennesker. Jeg er bare bange for det ikke gør noget godt for vores samfund, fordi hvis man oplever den ene skidtspand efter den anden, så trækker folk sig fra det, og så deler vi os mere end vi samler os.«

For ministeren er der altså en tæt forbindelse mellem debatten om de såkaldte ekkokamre - en tendens, hvor vi især på sociale medier hovedsageligt møder historier, der bekræfter vores eget livssyn - og balancen mellem ytringsfrihed og det at tale respektfuldt til hinanden. Ministeren frygter, at det kan ende med, at danskerne bliver polariseret og alene får informationer fra og taler med medier og mennesker, de i forvejen deler syn på verden med.

»Det må ikke gå som i USA, hvor folk kun ser de medier, er venner med dem, taler med dem, de er enige med, så vi får et samfund, der fuldstændig polariserer sig, det synes jeg ville være rigtig ærgerligt,« siger ministeren:

»Man kan jo godt gå ind for ytringsfrihed, men der er jo ikke ytringspligt. Man må godt tænke sig om. Fordi man har friheden behøver man ikke glemme at opføre sig ordentligt. Sådan er det i alle livets forhold.«

Hør hele podcasten Mød partilederen med Søren Pape Poulsen her - eller hvor du normalt hører podcast.