Pape: Jeg fortryder ikke begrebet naziislamisme

De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, har erklæret krig mod naziislamisme. Og selv om mange danskere formentlig slår sig på begrebet, fortryder han ikke retorikken.

Foto: Keld Navntoft. Søren Pape Poulsen, formand de Konservative
Læs mere
Fold sammen

Støder det nogen, når de Konservative sætter lighedstegn mellem den ekstreme islamisme og nazisme og bruger det hjemmegjorte begreb »naziislamisme«?

I et debatindlæg i Berlingske lørdag stiller K-formand Søren Pape Poulsen (K) selv det retoriske spørgsmål - og svarer også selv, at »ja, det gør det.«

Men er det også et mål i sig selv at støde nogen med den stort anlagte kampagne, som partiet har rullet ud over den seneste uge?

»Nej, på ingen måde,« lyder det fra Søren Pape.

De Konservative har mødt stor kritik for brugen af begrebet naziislamisme, og det er ikke første gang, at partilederen nu er ude at forklare - og ikke mindst forsvare - retorikken.

»Naziislamisme er et stærkt udtryk, og jeg skal være den første til at beklage, hvis nogen har følt sig stødt. Det har aldrig været vores intention. Men jeg fortryder ikke, at vi har brugt udtrykket og startet debatten,« skriver Søren Pape i debatindlægget.

Betegnelsen »naziislamisme« er folketingskandidat Naser Khaders (K) opfindelse, og han har tidligere brugt den i blandt andet et debatindlæg i Jyllands-Posten fra februar. Her beskrev han naziislamisme som »den største fare, vi står over for i dag«.

Det er partiformand Søren Pape enig i, og derfor er det nødvendigt med en tydelig afstandtagen fra den fundamentalistiske tilgang til islam, påpeger han.

»Det er et problem, som vi er nødt til aktivt at bekæmpe. Jeg mener, at en af de måder, vi gør det på, er ved at få det frem i lyset og kalde det ved dets rette navn. Og det navn er naziislamisme,« fastslår Pape og peger på, at den radikale islamisme har »en lang række fællestræk med nazismen«:

»Et ekstremt had til jøder, afbrænding af bøger og ødelæggelse af uvurderlige kulturgenstande, fordi alt fremmed bliver betragtet som ondt. Stræben efter det nye tusindårsrige. Udryddelse af mindretal af enhver art. For bare at nævne nogle af de mest åbenlyse fællestræk,« skriver han.

Samme anskuelse har forfatter og islamkritiker Ayaan Hirsi Ali. I et interview i Beinovs Hotspot på B.dk medgiver hun, at hun ser flere lighedspunkter mellem antisemitismen og de ekstreme islamister.

»De frygtelige begivenheder, hvor islamister slår europæiske jøder ihjel, alene i kraft af at de er jøder, gør at det jødiske mindretal alvorligt overvejer at emigrere på grund af terroren i Paris og København,« siger hun.

Over for Jyllands-Posten kalder Ayaan Hirsi Ali desuden de Konservatives kampagne for »aldeles begavet«.