Pape: Indbrud skal straffes hårdere, hvis der er nogen hjemme

Straffen skal øges med en tredjedel, hvis der er nogen hjemme, når tyven bryder ind, mener justitsminister.

ARKIVFOTO 2016 af Justitsminister Søren Pape Poulsen. Regeringen vil fordoble fængselsstraffen for skyderi og fordoble straffen for ulovlig våbenbesiddelse. Det haster så meget med at få vedtaget en ny bandepakke, at Justitsministeriets folk skriver lovteksten, mens politikerne forhandler. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om antallet af indbrud falder, så er indbrud et så alvorligt indgreb i privatlivet og i tryghedsfølelsen, at kursen skal strammes over for tyvene.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han lægger op til, at tyve, der bryder ind, mens der er nogen hjemme, skal have en hårdere straf.

- Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem, siger han i en pressemeddelelse.

Konkret vil ministeren øge straffen med en tredjedel, hvis der er nogen hjemme, der hvor tyven bryder ind.

En indbrudstyv, der begår indbrud, mens der er nogen hjemme, skal altså i stedet for eksempelvis 60 dages fængsel blive idømt 80 dages fængsel.

Og så er det på tide, at indbrud får sin egen særskilte paragraf i straffeloven, mener ministeren.

I dag straffes indbrud efter tyveriparagraffen, der omfatter alt fra cykeltyveri til butikstyveri og altså indbrudstyveri.

En særskilt indbrudsparagraf vil markere forbrydelsens alvor, mener justitsministeren.

- Når indbrudstyve bryder ind i ens hjem, ødelægger de ikke bare vinduet eller døren. De ødelægger også den grundlæggende tryghed, man har i sit hjem, lyder hans begrundelse.

Som et tredje punkt varsler justitsministeren en ny strategi mod omrejsende kriminelle grupper.

Indbrud i private hjem er allerede et fokusområde fra Rigspolitiet, fremgår det af materiale fra Justitsministeriet.

Målet er, at antallet af indbrud i privat beboelse skal ned med otte procent frem mod 2020. Samtidig skal flere sager om indbrud opklares.

Antallet af indbrud er allerede faldet, i hvert fald hvis man måler på antallet af anmeldelser. I 2016 blev der registreret 31.900 indbrud i private hjem. Det var det laveste de seneste ti år.

Fra 2015 til 2016 faldt antallet af indbrud med 3,9 procent. Det dækker dog over regionale forskelle, oplyser ministeriet.

LÆS MERE