Pape forventer at få regeringen helt ned fra store bededagstræet

De Konservatives formand regner med, at regeringens ultimative krav om store bededag bliver fjernet helt.

»Jeg har da den dér positive oplevelse – nu skal regeringen jo selv melde ud, når den er klar til at melde ud – men jeg har i hvert fald en forventning om, at vi ikke længere skal afskaffe store bededag for at få lov til at diskutere forsvarsforlig,« siger Søren Pape Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser godt ud i forhold til at få lov til at deltage i konkrete forhandlinger med SVM-regeringen om det kommende forsvarsforlig.

Også selv om man ikke vil acceptere at være med til at afskaffe store bededag som en del af finansieringen af de stigende forsvarsudgifter, der kommer som følge af krigen i Ukraine.

Sådan er fornemmelsen hos De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter at han tirsdag har været til drøftelser i Finansministeriet om finansieringen af forsvarsforliget, der skal forhandles på plads senere i år.

»Jeg har da den dér positive oplevelse – nu skal regeringen jo selv melde ud, når den er klar til at melde ud – men jeg har i hvert fald en forventning om, at vi ikke længere skal afskaffe store bededag for at få lov til at diskutere forsvarsforlig,« siger han.

»Det, håber jeg, bliver konklusionen, og det har vi også sagt derinde. Vi kommer ikke til at stemme for at afskaffe store bededag. Det ansvar må regeringen tage på sig.«

»Men vi deltager gerne i et forsvarsforlig, hvis de lukker os ind ad døren og ser, om vi kan nå hinanden. Og så må vi jo drøfte finansieringen, når vi kommer så langt,« siger Søren Pape Poulsen efter mødet hos finansminister Nicolai Wammen (S).

Regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag har mødt massiv modstand fra blandt andet fagbevægelsen.

Men også internt i Folketinget har der været stor utilfredshed. Ikke mindst da forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i forrige uge gav partierne én uge til at acceptere afskaffelsen af helligdagen som en del af at finansiere de stigende forsvarsudgifter.

I modsat fald kunne partierne ikke være med i forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig, fastslog Ellemann.

Senere blødte regeringen lidt op på det synspunkt, og foreløbig er de øvrige partier blevet inviteret til drøftelser, ikke forhandlinger, i Finansministeriet.

/ritzau/