Pape: Fornyer eller fuser

Søren Pape vil i sin tale på landsrådet kredse om parties nye slogan »Mennesker først«. Han vil præsentere sig som en fornyer af konservativ værdipolitik.

Søren Pape Poulsen præsenterer lørdag Det Konservative Folkepartis nye strategi »Mennesker først«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Søren Pape Poulsen lørdag holder sin første tale som partiformand på det konservative landsråd i Tivoli Congress Center i København, vil han blive modtaget med stor hyldest.

Blandt tro konservative er der skabt nyt håb om, at sidste måneds overraskende valg af borgmesteren fra Viborg til ny politisk leder for partiet endelig kan få de Konservative op af hængedyndet. 1.200 har meldt sig til landsrådet, og det er mange år siden, at interessen har været så stor. Også KUere møder denne gang mere talstærkt op end længe.

Men Søren Pape Poulsen har også hårdt brug for opbakningen, og der hersker ingen tvivl om, at landsrådet bliver Papes store test.

For får han ikke her græsrødderne med sig og skabt begejstring forud for det folketingsvalg, der sandsynligvis kommer til foråret, vil han allerede efter denne weekends landsråd stå stækket internt i sit partiapparat. De Konservative risikerer at fortsætte som et parti, der blot er en skygge af sig selv i forhold til det stolte regeringsparti, som det var i 1980erne med Poul Schlüter som statsminister.

I virkeligheden er det allerede op ad bakke. De Konservative fik ikke som håbet nogen hurtig gevinst ud af at udskifte Lars Barfoed med et nyt, frisk og stort set ukendt ansigt i august. Først kom historien om, at Pape som borgmester i Viborg var involveret i en sag om et ulovlig sponsorat til fodboldklubben Viborg FF og sidenhen, at han kort før sommerferien havde givet tilladelse til en butik, der sælger våben, selv om hans egne embedsmænd havde advaret imod det. Ikke nogen god start for den nye K-leder og et parti, der altid har slået sig op på lov og orden.

Lige siden har der været påfaldende stille omkring den nye leder, og ifølge meningsmålinger står De Konservative fortsat – som før formandsskiftet – kun til cirka fem procent af ­stemmerne.

Men nu har han fundet sit første store politiske projekt: Et opgør med tvangsindgreb og regeltyranni i Danmark. Med Papes ord vil de Konservatives politik fremover overordnet set fokusere på at »sætte mennesket frit«, og på landsmødet i dag vil han i sin tale kredse om dette under partiets nye slogan »Mennesker først«.

Ny konservativ værdipolitik

Med talen vil han præsentere sig selv som en fornyer af konservativ værdipolitik.

Den nye værdipolitiske kampagne er inspireret af de konservatives søsterparti Høyre i Norge, der kørte en lignende kampagne op til det norske valg i 2013, hvor Høyre partiets leder, Erna Solberg, sikrede sig posten som ny statsminister efter en kampagne bygget på hendes bog »Mennesket, ikke milliarder«. I bogen beskrev hun, at mange i hendes parti var blevet overraskede over en undersøgelse, hvor et flertal i befolkningen blot anså Høyre som et parti, der var optaget af at give skattelettelser til de rige og at skære i den offentlige sektor. Erna Solberg og hendes folk skiftede derfor kurs og begyndte at tale mere om konservative værdier, følelser og frie mennesker – og nu er hun altså statsminister.

Søren Pape Poulsen vil på samme måde som overordnet tema for sin politik fokusere på frihed, som han finder Danmarks borgere er blevet frarøvet med alt fra, at SKAT uden retskendelser kan træde ind på folks private ejendom til en planlov, som ifølge ham er urimelig.

Nogle vil utvivlsomt tænke, at årsagen til, at Pape fokuserer så meget på netop planloven, skyldes hans egen sag om våbenbutikken i Viborg. Selv siger han, at et opgør med planloven altid har været en mærkesag for ham. Men for øjeblikket er borgerne mest optaget af sundhed, ældrepleje, folkeskole og socialt udsatte unge, viste en analyse om velfærdstemaer fra altinget.dk forleden.

Så bliver Pape en fornyer eller en fuser?

Succeskriteriet er ifølge ham selv, at partiet går frem ved næste valg, og han selv formår at blive valgt til folketinget. Hvis han ikke kan løfte den opgave, trækker han sig som formand allerede efter næste valg, fortalte han til Berlingske fredag. I så fald kan han ende med at skrive sig ind i den næsten endeløse række af partiformænd, som partiet har haft siden de gyldne dage med Schlüter – og det blot efter et halvt år på posten.