Pape: EU knækker uden opgør med velfærdsydelser

EU er på randen til at blive en social union, siger Søren Pape Poulsen, der er godt tilfreds med blå bloks fælles udmelding om et opgør med udlændinges ret til sociale ydelser i Danmark.

Søren Pape (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Torsdag 11. juni skulle blive dagen, hvor blå blok for første gang samlede sig om et fælles EU-udspil.

Blandt underskriverne på aftalen, der bærer det mundrette navn »Dansk velfærd i Europa«, er Det Konservative Folkeparti. Partiformand Søren Pape Poulsen (K) kalder det for »naturligt«, når blå blok blandt andet vil indføre optjeningsprincipper, der skal forhindre arbejdere fra andre EU-lande mod at modtage danske velfærdsydelser efter kortere ophold herhjemme.

»Det er helt afgørende, at hvis der skal være opbakning til EU, så skal vi sikre bedre regler, så det ikke bliver en social union. Vi skal have en union, hvor arbejdskraft og varer bevæger sig frit, men ikke en, hvor man kan spekulere i sociale ydelser,« siger Søren Pape Poulsen.

»Ellers knækker vores system,« konstaterer han.

EU-politikken er et af de områder, der for alvor har splittet partierne i blå blok. For mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har været garanter for skepsis mod unionen, har Konservative og Venstre traditionelt omfavnet samarbejdet i EU.

Men torsdag stemmer partierne så i samme kor.

»Vi er langtfra enige om alting i forhold til EU. Men vi er enige om, at hvis Danmark får en ny regering efter folketingsvalget den 18. juni, vil vi sammen stå bag Storbritanniens og andre ligesindede landes arbejde for at sikre, at EU ikke bliver en social union,« står der i aftalen.

Partierne vil blandt andet forhindre, at EU-borgere i fremtiden kan få fuld ret til en ydelse som dagpenge efter få ugers fuldtidsarbejde i Danmark.

Derudover vil partierne vil »indføre optjeningsprincipper hvor det er muligt med afsæt i en fuldstændig kortlægning af danske velfærdsydelser, som andre EU-borgere kan få ret til uden længere ophold eller beskæftigelse i Danmark,« som det hedder i aftalen.

Anders Samuelsen (LA) siger til TV 2 News, at de to gamle partier »er kommet til fornuft«, men det er ikke noget nyt, understreger K-formanden.

»Det her er fuldstændig tråd med, hvad vi har meldt ud tidligere - blandt andet ved europaparlamentsvalget sidste år. Vi har ingen interesse i, at man komme rejsende hertil og få sociale ydelser. Det er en naturlig forlængelse af en sund europapolitik,« siger Søren Pape Poulsen.