Pape afviser Løkkes udlændingepolitik

De Konservative vil stoppe Venstres stort anlagte forslag om at sortere indvandrere efter nationalitet. »Jeg er fløjtende ligeglad med, om et menneske kommer fra Brasilien, Indien, Marokko eller Saudi Arabien,« siger de Konservatives nye formand, Søren Pape Poulsen.

Søren Pape markerer sig nu over for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyslåede konservative leder, Søren Pape Poulsen, angriber nu en af hjørnestenene i Venstres udlændingepolitik.

Den borgerlige statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) har meldt ud, at han går efter en udlændingepolitik, der sorterer indvandrere uden for EU på deres nationalitet ved at stille færre krav til folk fra mere udviklede lande, der minder om Danmark.

Men om kort tid vil de Konservative så præsentere deres nye udlændingepolitik, som vil indeholde en konkret formulering, hvor partiet afviser at skelne på baggrund af nationalitet og religion, forklarer Søren Pape Poulsen til Berlingske.

»I Det Konservative Folkeparti er vi totalt ligeglade med, hvor folk er født, og hvad de tror på. Det afgørende for os er, hvad de kan, og om de er villige til at lade sig integrere i vores samfund,« siger den konservative partiformand, som også understreger, at det er »fuldstændig ligegyldigt«, om en person er muslim.

»Jeg er fløjtende ligeglad med, om et menneske kommer fra Brasilien, Indien, Marokko eller Saudi Arabien. Bare de er dygtige. Det vigtigste er, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for,« siger Søren Pape Poulsen.

Venner på kollisonskurs

Den konservative politiker lancerer sine første udlændingepolitiske tanker som formand samme dag, som den magtfulde arbejdsgiverforening Dansk Industri (DI) har inviteret op mod 1.200 erhvervsledere og politikere til topmøde i Forum i København under overskriften »Velkommen, bienvenue, witamy«.

DI ønsker, at Danmark skal være bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft og har inviteret både Lars Løkke Rasmussen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til topmødet for at diskutere emnet.

Med sin udmelding bringer Søren Pape Poulsen sit parti på kollisionskurs med de Konservatives nærmeste historiske allierede i Venstre, som har gjort udlændingepolitikken til et centralt tema for den kommende valgkamp.

Under stor mediebevågenhed lancerede Venstres formand efter sommerferien sit partis bud på en ny regerings udlændingepolitik. Et centralt punkt hos Venstre er et mere lempeligt regelsæt for personer fra mere højtudviklede lande, som blandt andet skal findes via FNs såkaldte Human Development Index.

Det kan medføre, at det bliver sværere for personer fra flere af verdens største vækstøkonomier, herunder Brasilien og Indien, at komme til Danmark end for personer fra Argentina og Chile, hvilket også har fået Brasiliens ambassade til skrifligt at rette henvendelse til Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, med skarp kritik.

Alle udlændinge skal ifølge Venstre have mulighed for at komme til Danmark, hvis de får et job med en årlig løn på 400.000 kroner, mens personer fra lande på den særlige positivliste blot skal finde et job til 215.000 kroner årligt.

Parat til at stemme imod Venstre

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg nedtoner den politiske uenighed med den tidligere regeringsmakker.

»For os handler det også om, at man kan og vil. Men det er rigtigt, at vi med vores forslag har gjort det nemmere for nogle nationaliteter end for andre at komme hertil. Og at vi har lavet en positivliste for de lande, hvor det skal være meget nemt at komme til Danmark,« siger Inger Støjberg.

Når Søren Pape nævner Brasilien, Indien, Marokko og Saudi Arabien, så taler vi netop om nogle af de lande, der ikke er på jeres A-hold?

»Jo, men det betyder jo ikke, at man ikke kan komme hertil,« fastholder Inger Støjberg.

Søren Pape Poulsen appellerer dog til, at de øvrige borgerlige partier lytter mere til erhvervslivets behov.

»Det er altså vores private erhvervsliv, som skaber værdierne her i samfundet, og hvis de ikke har den nødvendige arbejdskraft, så skaber de heller ikke værdierne, så det vil bide os voldsomt i halen, hvis vi skal gøre os til dommer over, hvem der er velkommen, og hvem der ikke er,« siger han.

Kan I stemme for en udlændingepolitik efter valget, hvor der bliver skelnet på nationalitet?

»Jamen, det har jeg meget svært ved at forestille mig.«