Paludan og Stram Kurs får lov til at afholde rigskongres på Christiansborg

Stram Kurs fik tidligere på året aflyst sin rigskongres, da politiet ikke mente, det var forsvarligt af sikkerhedshensyn. Nu vil Folketingets formand i stedet lade partiet afholde rigskongressen på Christiansborg. Det sker 23. november.

»Jeg er glad for, at vores aktuelle udfordring med at finde et sted at holde det er løst, men jeg er ked af, at vi er nødt til at holde det på det mest terrorsikrede sted i Danmark,« siger Rasmus Paludan om, at Stram Kurs har fået lov at låne lokaler på Christiansborg til at afholde partiets rigskongres. På billedet ses Paludan ankomme til partiets valgfest på Christiansborg 5. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Stram Kurs-formand Rasmus Paludan takker nu ja til at holde rigskongres på Christiansborg lørdag 23. november.

Stram Kurs skulle oprindeligt have afholdt kongressen 19. oktober, men den blev aflyst af Fyns Politi, der frygtede for sikkerheden givet den »aktuelle sikkerhedsmæssige situation i forhold til Rasmus Paludan«.

Men om mindre end to uger vil partiet prøve igen. Og denne gang vil det afholde sit årlige møde på Christiansborg. Og det glæder Paludan, at partiet nu kan få afholdt sin kongres.

»Jeg er glad for, at vores aktuelle udfordring med at finde et sted at holde det er løst, men jeg er ked af, at vi er nødt til at holde det på det mest terrorsikrede sted i Danmark,« siger Rasmus Paludan.

Det er Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), der har tilbudt partiet at stille Landstingssalen til rådighed. Sædvanligvis er det kun folketingsmedlemmer og -partier, der har mulighed for bruge Folketingets lokaler.

Men Henrik Dam Kristensen mener, det er en »demokratisk udfordring«, hvis et opstillingsberettiget parti ikke kan afholde landsmøde, og derfor har han gjort en undtagelse. For ytrings- og forsamlingsfriheden er ifølge ham en hjørnesten i det danske demokrati.

»Den skal vi stå vagt om, uanset om vi er uenige med de mennesker, der påberåber sig retten til den. Derfor har jeg dispenseret fra lokalereglerne i Folketinget, så Stram Kurs undtagelsesvis kan holde deres kongres på Christiansborg,« siger Henrik Dam Kristensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Tidligere har også Trykkefrihedsselskabet været nødsaget til at afholde arrangementer på Christiansborg af sikkerhedshensyn.

Krav at pressen får adgang

Der kan være op til 230 personer i Landstingssalen inklusive gæster som journalister og sikkerhedsfolk. I øjeblikket er der tilmeldt 150, oplyser Stram Kurs.

Da Stram Kurs holdt valgfest på Christiansborg 5. juni, var der strikse regler for pressens adgang til selve valgfesten. Der var nemlig i partiet en »generel opfattelse af, at vi ikke er blevet særligt pænt behandlet af pressen,« fortalte et partimedlem til Avisen Danmark.

Det kom efter, at Berlingske blandt andet havde kunnet afsløre, at partileder Rasmus Paludan fik et polititilhold efter en årelang sag om chikane mod en ung mand. Men denne gang får pressen adgang. Folketinget har nemlig stillet som betingelse for udlån af lokaler, at pressen får adgang til selve rigskongressen.

Det generer dog ikke partiformanden.

»Vi ønsker, at pressen har adgang til vores møder; vi ønsker bare ikke at blive chikaneret. Det har vi set rigtig mange eksempler på, hvor pressen går hen til mig, når jeg laver noget andet, men jeg bliver stillet spørgsmål, jeg ikke er forberedt at svare på,« siger Rasmus Paludan.

Ved valget grundlovsdag opnåede partiet ikke en plads i Folketinget, men Stram Kurs er fortsat opstillingsberettiget, og partiet har derfor fået dispensation.