Paludan kalder Løkke »uværdig«: »Helt klart andre, jeg vil pege på først«

Partileder Rasmus Paludan kalder statsminister Lars Løkke Rasmussens afvisning af nogen form for samarbejde med Stram Kurs for »hårde ord«. Paludans bud på en ny statsminister skal findes et andet sted i blå blok.

»Problemet med det spørgsmål er, at så skal jeg finde alle mulige andre, som jeg mener er mindre uværdige, og det kan jo godt være en udfordring. Der er helt klart andre, jeg vil pege på først, vil jeg sige,« siger Rasmus Paludan, der ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister efter valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Det etnonationalistiske parti Stram Kurs har både »ekstreme« og »fremmedfjendske« synspunkter og et politisk program, vi ikke har set mage til i Danmark siden »mellemkrigstidens Europa«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog på dagen, hvor han udskrev folketingsvalg til afholdelse grundlovsdag, 5. juni, meget skarp afstand til det seneste parti, der er meldt opstillingsberettiget til Folketinget.

»Jeg kommer ikke til at bygge en regering på en politisk dialog eller give politiske indrømmelser til det parti,« sagde Lars Løkke Rasmussen:

»Det er fuldstændig uladsiggørligt, at jeg skulle række ud efter sådan nogle synspunkter. Det kommer ikke til at ske

Stram Kurs’ stifter og leder, Rasmus Paludan, kalder det »hårde ord« fra statsministeren.

»Men jeg vil sige, at der da heldigvis også er andre kandidater til at være regeringschef efter et valg, og hvis de andre kandidater ikke har tilsvarende, tåbelige, ultimative krav, kan det være, at vi skal søge den vej. Men nu har jeg også selv meldt mig som statsministerkandidat, og jeg håber selvfølgelig, at Stram Kurs får så bred opbakning i befolkningen, at det bliver en realitet,« siger Rasmus Paludan og kalder Lars Løkke Rasmussens melding om slet ikke at ville gå i dialog om Stram Kurs’ politik for »overraskende«:

»For han sagde jo for få dage siden, at han slet ikke kendte min politik. Så det kan jo være, at han udtaler sig uden at kende og rigtig at have undersøgt tingene, for min politik er jo sådan set bare danskernes politik – nemlig at vi synes, at man skal opføre sig ordentligt i Danmark og respektere hinanden og hylde de grundlæggende frihedsrettigheder. Så hvis han tager afstand fra det, er det nye toner fra statsministeren.«

Lars Løkke Rasmussen hæftede sig tirsdag konkret ved to aspekter af Stram Kurs’ politik.

Stram Kurs har som erklæret politik at forbyde islam, hvilket i praksis skal ske ved at fratage trossamfund deres godkendelse. Rasmus Paludan har desuden talt om forbud mod det almindelige muslimske tørklæde, hijab, og mod religiøs faste.

Paludan: Vi overholder Grundloven

sin hjemmeside kalder Stram Kurs det også »partiets klare udgangspunkt, at der kun skal bo danskere i Danmark«, hvorfor »fremmede, der er meddelt dansk statsborgerskab ved lov, skal have statsborgerskabet revurderet og som udgangspunkt have det annulleret«. Rasmus Paludan har talt om, at op mod flere hundrede tusinde personer formentlig skal udvises af Danmark.

Flere juraeksperter har over for Berlingske anført, at det er grundlovsstridigt at forbyde en særlig religion som sådan, og at partiets politik kan stride mod Grundlovens ord om, at ingen må diskrimineres på grund af deres trosbekendelse eller afstamning. Endelig er partiets forslag vurderet til at være i strid med både flygtningekonventionen, statsløsekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Lars Løkke Rasmussen karakteriserer selv Stram Kurs’ forslag som at »gå op mod Grundlovens ord om religionsfrihed, at forbyde en bestemt religion og at udtrykke, at mennesker, som har været i Danmark gennem generationer, og som har dansk statsborgerskab, skal deporteres«.

Til det svarer Rasmus Paludan, der til daglig er advokat, at Lars Løkke Rasmussen er »en ufattelig ringe jurist«.

»Faktum er naturligvis, at vi overholder Grundloven 100 procent, så vi sørger for at implementere vores politik i fuld respekt for Grundloven og alle de borgerlige rettigheder, Grundloven giver,« siger han:

»Man kan forbyde så utrolig mange elementer af islam, sådan at det eneste, man efterhånden kan gøre, er at sige, at man er muslim – og alt andet ikke er tilladt – fuldstændig uden på nogen måde at overtræde Grundloven. Det er tilladt at lave forbud mod beklædningsdele. Det har man gjort med forbuddet i forhold til niqab og burka. At gå skridtet videre i forhold til hiqab (almindeligt tørklæde, red.) er ikke et særlig langt skridt. Det er også muligt at forbyde at have deltaget i religiøs faste, før man går på arbejde, hvor man har ansvar for andre mennesker,« siger Rasmus Paludan.

Han har selv kaldt Lars Løkke Rasmussen uværdig som statsminister, bl.a. på grund af det, han kalder Løkkes »uvederhæftige påstand om, at min politik er muslim-bashing«.

Betyder det, at du efter valget eventuelt vil meddele, at du ikke har tillid til, at han vil kunne danne regering?

»Det ved jeg virkelig ikke. Problemet med det spørgsmål er, at så skal jeg finde alle mulige andre, som jeg mener er mindre uværdige, og det kan jo godt være en udfordring. Der er helt klart andre, jeg vil pege på først, vil jeg sige,« siger Rasmus Paludan:

»Jeg har allerede nævnt, at jeg kunne sagtens forestille mig, at Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkepartis formand, red.) var et bud. Uanset at han er alt, alt, alt, alt for slap i udlændingepolitikken og har gjort alt, alt, alt for lidt i de mange de år, hvor han har haft indflydelse«.