Pædagoger: Regeringen er uambitiøs på børnenes vegne

Det vil få store konsekvenser, hvis regeringen aflyser planen om flere pædagoger i daginstitutionerne, sådan som den lægger op til i sit finanslovforslag, advarer BUPL.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er bemærkelsesværdig uambitiøs på børnenes vegne.

Det mener Elisa Bergmann, formand for pædagogernes fagforening BUPL, efter at regeringen har bebudet yderligere stramninger på to milliarder kroner i den kommende finanslov. Det kommer blandt andet til at betyde, at den tidligere SR-regerings planer om flere pædagoger i landets daginstitutioner aflyses.

»I valgkampen sagde Venstre, at de var klar over, at der i mange kommuner er et særligt pres på yderpunkterne om morgenen og om eftermiddagen. De havde ikke konkrete løfter, men de havde en forståelse for, at de her områder er vigtige. Det synes jeg også, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav udtryk for, men nu oplever vi bare, at han skyder en hvid pil efter det,« siger Elisa Bergmann, som kalder det »ærgerligt for børnene«.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til Berlingske mandag, at man kun »kan sikre kernevelfærden ved at lave de nødvendige prioriteringer«, og at der er behov for at »prioritere skarpt«.

Elisa Bergmann mener dog, at man bliver nødt til at se anderledes på netop børneområdet:

»Det handler om at investere intelligent i velfærden. Vi ved, at pengene kommer mange gange igen, og vi ved, at når børnene bliver ældre, får vi færre udgifter ved dem. Alene af den grund bør man se på det på en anden måde,« siger hun.

Hvis ikke der investeres i den yngste del af befolkningen, vil det få alvorlige konsekvenser, advarer Elisa Bergmann:

»Konsekvensen er tydelig. Det betyder, at det bliver sværere at sikre socialmobilitet, det bliver sværere at få alle med og sværere at inkludere og udvikle på børns sprog. Lige nu står pædagoger med store børnegrupper på 15-20 stykker, og det betyder faktisk, at vi ikke har mulighed for at bruge det, som vi er uddannet til,« siger BUPLs formand.

Også fra den tidligere SR-regering lyder det, at regeringen prioriterer forkert, når man ønsker at spare på børneområdet.

»Der er tale om et generationstyveri. Regeringen skærer på pædagoger, uddannelse, miljø og klima og udviklingsbistand. Alt det, der vil komme vores børn til gavn, vil blive beskåret,« siger den radikale finansordfører, Martin Lidegaard (R), mens Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen (S), ligeledes slår fast, at regeringens prioriteringer er fejlagtige.

Regeringen fremlægger tirsdag finanslovforslaget »Stramme rammer - klare prioriteter«.