Pædagoger kræver særregler for mænd fjernet

Det er ikke godt nok, at regeringen vil nøjes med at drøfte særregler for mandlige pædagoger med kommunerne, mener BUPL. Reglerne skal helt fjernes, kræver fagforbundet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De må ikke skifte ble. De må ikke tumle med børnene. Og de må ikke have et barn siddende på skødet - medmindre en kollega overvåger dem.

Sådan er reglerne for mandlige pædagoger i en lang række daginstitutioner landet over, og det skal sikre, at forældre og pårørende ikke får mistanke om pædofili.

Men det er helt urimeligt, mener blandt andre Venstre, der mandag havde kaldt ligestillingsminister Manu Sareen (R) i samråd om særreglerne. Også hos BUPL finder formand Henning Pedersen reglerne »helt urimelige«:

»Der bør ikke være sådan nogle retningslinjer. Det er diskriminerende over for de mandlige pædagoger, og det har faktisk dem konsekvens, at de mandlige pædagoger ikke kan udføre deres pædagogiske arbejde fuldt ud. Hvis de hele tiden skal have dét i baghovedet, at der er ting, som de ikke må, kan de ikke arbejde på lige fod med deres kolleger,« siger han.

Under mandagens samråd gav ligestillingsministeren udtryk for, at han heller ikke finder særreglerne rimelige. Han ser dem tværtimod som stigmatiserende over for mænd, og han vil nu tage problemstillingen op med Kommunernes Landsforening (KL).

»Vi fik vendt problemstillingen under samrådet, og der var helt klart enighed om, at ingen af de tilstedeværende på mødet bryder sig om reglerne, for de er med til at stigmatisere mænd. Men, som jeg også sagde på mødet, er det en balance ude i de enkelte institutioner, fordi det også samtidig handler om at beskytte vores børn,« sagde Manu Sareen efter samrådet.

Han fastholder dermed, at han som minister ikke kan diktere reglerne ude i kommunerne. Og det er langt fra tilstrækkeligt, mener BUPL, der efterlyser konkret handling fra socialministeren.

»Ministeren bør gå skridtet videre og sikre, at man slet ikke kan lave sådan nogle retningslinjer i institutionerne fremover,« fastslår Henning Pedersen.

Indtil det sker, vil BUPL fortsætte med at forfølge de sager om kønsdiskrimination, som forbundets medlemmer henvender sig med, ved at rejse dem i Ligebehandlingsnævnet. En opfordring, som også Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem (V), mandag er kommet med.

»En juraprofessor har været ude og sige, at det er ulovligt. Jeg vil mene, der er tale om kønsdiskrimination på arbejdsmarkedet. Derfor har jeg også kontaktet BUPL igen med det håb, at de vil føre sagerne,« siger Fatma Øktem og henviser til, at juraprofessor Kirsten Ketscher tidligere har kaldt særreglerne for ulovlige.

Ifølge BUPL udgør mænd i gennemsnit 15 procent af pædagogerne i landets daginstitutioner, og ligestillingsministeren har flere gange betonet, at det er vigtigt for regeringen, at der kommer flere mænd i vuggestuer og børnehaver, så de kan fungere som mandlige rollemodeller.

Hos BUPL vil man gerne bidrage til regeringens mål om at tænke køn ind i de offentlige kerneydelser - men det skal ske ud fra medlemmernes behov:

»Hvis målet er fornuftigt, er det selvfølgelig også vores opgave. Men vi gør det på vegne af vores medlemmer - ikke af regeringen,« siger Henning Pedersen.