Pårørende vil af med »middelalderlig« straf af psykisk syge

Landsforeningen Bedre Psykiatri bruger debatten om tvang af psykisk syge børn til at argumentere for et forbud mod bæltefiksering. SF, Dansk Folkeparti og Venstre kræver bedre rettigheder til de helt unge patienter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være ulovligt at fastspænde psykisk syge under 18 år med bælter, så de ikke kan gøre skade på sig selv eller andre.

Det kræver landsforeningen Bedre Psykiatri i kølvandet på, at Børnerådet i en rapport retter fokus på, hvilke rettigheder psykisk syge under 15 år har i forbindelse med tvang som for eksempel bæltefiksering. Foreningen så egentlig gerne, at der blev indført generelt forbud, som den foreslog i sommeren 2013, men finder det særligt presserende, når det gælder børn.

»Når det handler om otteårige piger og 12-årige drenge, så er det jo fuldstændig rædselsfuldt, at vi bruger så middelalderlig en metode som bæltefiksering i Danmark,« siger generalsekretær Thorstein Theilgaard.

Generalsekretæren peger på, at man i flere andre lande har indført et forbud, og at det har åbnet for, at man har tænkt i alternativer baner for at undgå situationer, hvor bæltefiksering synes at være den eneste udvej.

»I gamle dage sagde man, at man ikke kunne have en folkeskole, uden at lærerne måtte slå eleverne. Da man forbød det, viste det sig, at man godt kunne oprette disciplinen og få børn til at lære noget, uden at skolelæreren må udstikke syngende lussinger,« siger Thorstein Theilgaard.

I rapporten problematiserer Børnerådet, at psykisk syge under 15 år ikke har samme rettigheder som patienter, der er over 15 år. Blandt andet har de ikke ret til at klage over brug af tvang eller til en samtale med en patientrådgiver, efter de er blevet udsat for tvang. Det skyldes blandt andet, at forældrene skal give samtykke til eventuel tvang, inden deres barn bliver spændt fast til en seng, tvangsmadet via sonde eller låst inde.

Bedre Psykiatri ser meget gerne, at børnene får styrket deres rettigheder, hvilket der også er bred politisk enighed om fra Dansk Folkeparti over Venstre til SF. Sidstnævntes psykiatriordfører, Özlem Cekic (SF), kræver, at de unge patienter får samme klagemulighed over tvang og adgang til patientrådgivning efter tvang, ligesom de ældre patienter har. Derudover bakker hun op om Børnerådets forslag om at fjerne forældresamtykket og registrere antallet af sager, hvor der er brugt tvang mod børnene.

»Vi skal have registreret problemets omfang, så vi også kan gøre noget ved det,« siger Özlem Cekic.

Dansk Folkepartis psykiatriordfører, Liselott Blixt (DF), understreger, at regeringen allerede i forbindelserne med forhandlingerne om satspuljen i 2013 lovede at forbedre børnenes rettigheder, og at hun nu vil spørge sundhedsminister Nick Hækkerup (S), hvor langt ministeriet er noget med det arbejde.

Venstre er ifølge psykiatriordfører Jane Heitmann (V) »meget lydhør« over for at give flere rettigheder til psykiatriske patienter ned til 12 år, men mener også, at interessenterne bør have en debat om den såkaldte »uformelle tvang«, som børnene i Børnerådets rapport selv beskriver som grænseoverskridende.

»Hvad betyder det for et barn, hvis det bliver tvunget til at tage sko på, eller til at gå en tur? Eller til at gå i bad?,« spørger hun.

Nick Hækkerup siger til Berlingske søndag, at han er »parat til at se på problemstillingen og få præciseret børns retsstilling i psykiatriloven«.