På toppen var han nyskabende og karismatisk

Peter Brixtofte var på toppen en af landets mest populære politikere. Et hårdt liv og en kriminel adfærd sendte ham i fængsel, men ikke for noget, han havde gjort for egen vindings skyld.

Peter Brixtofte er ifølge Ekstra Bladet død. han blev 66 år- Arkivfoto- : Peter Brixtoftes refleksioner omkring Brixtofte-sagen i forbindelse med BT's 100 års fødselsdag. Peter Brixtofte (tidligere V) var anklaget for i en årrække at have misbrugt kommunale midler og gennemført forskellige ulovlige tiltag. I 2002 kom Brixtofte-sagen første gang frem i offentligheden som en artikelserie i BT.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Med Peter Brixtoftes død, siger Danmark farvel til en af de mest farverige og nyskabende politikere, som Venstre har fostret. Men også en af de mest kontroversielle. Hans tid som borgmester i Farum satte nye standarder for, hvordan man driver en kommune. Både på den gode, den knap så gode og den katastrofale måde.

Han nægtede at lade sig begrænse af snærende regler og bureaukrati i sine bestræbelser på at opnå det, han gerne ville, nemlig at sætte skatten ned år for år, give de studerende et sted at bo, skabe gode forhold for de ældre og at få alle i arbejde ikke mindst kommunens mange indvandrere. I sin kreativitet, iver efter at opnå resultater, og i sine forsøg på at bevise, at han kunne, gik han alt for vidt og endte langt ovre på den anden side af lovens grænser. Hans politiske karriere sluttede endeligt, da Københavns Byret fandt ham skyldig i groft mandatsvig i den såkaldte sponsorsag.

Det er især Peter Brixtoftes tid som ubestridt bykonge i Farum, han vil blive husket for. Op igennem 1990’erne var han et forbillede for Venstre og mange andre borgerlige. Farum var en mønsterkommune. Hvis de i Farum kunne sætte indvandrerne i arbejde fra dag et, sætte skatten ned år for år og udlicitere stribevis af kommunale opgaver til gavn for økonomien, hvorfor kunne man så ikke andre steder. Den charmerende borgmester overbeviste mange om sine evner til at gøre det, som alle andre kun kunne drømme om. Og det gav medvind i Folketinget, hvor Peter Brixtofte sad i flere omgange, senste fra 1990 til 2005.

Det var i midten af 1990erne, han flere gange var på tale som afløser for Uffe Ellemann-Jensen på formandsposten i Venstre. En fløj i partiet pressede på for at få den driftige borgmester med de mange ideer frem i forreste led. Men da Ellemann-Jensen valgte at gå af efter et bittert valgnederlag til Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1998, havde Brixtofte spillet sine kort forkert, og der var ikke længere nogen tvivl, om at det var den daværende næstformand i partiet Anders Fogh Rasmussen, der stod for tur. I årene efter havde de to en række sammenstød, som førte til, at Peter Brixtofte røg længere og længere ud i kulden og til sidst trak sig fra Folketinget.

I 2002 faldt de første afsløringer, da dagbladet B.T. kunne fortælle om store udgifter til repræsentation - ikke mindst vine - overskridelser af de kommunale budgetter, hemmelige lån og en sammenblanding af kommunens og Farum Boldklubs økonomi. Derudover alvorlige beskyldninger om vennetjenester og returkommission. Over 1000 artikler blev det til de første år, heraf 150 forsider. Peter Brixtofte, som i en kort periode havde været skatteminister i Poul Schlüters regering i 1980erne, blev ekskluderet af Venstre. Socialdemokraterne brugte igen og igen Brixtoftes deroute til at så tvivI om Venstres økonomiske politik under Fogh. Derfor skulle han ud og Brixtofte stiftede i stedet det nye Velfærdspartiet og blev valgt ind i Farum Byråd med et stort antal personlige stemmer. Han var stadig populær i Farum på trods af alle anklagerne, der væltede ned over ham.

I 2006 blev Peter Brixtofte første gang dømt og sammenlagt blev det til fire års fængsel i to meget omfattende sager, som også blev behandlet af den såkaldte Farum-kommission.

Peter Brixtofte er Død. Den tidligere Farum borgmester blev 66 år- Arkivfoto: Peter Brixtofte blev i dag idømt to års ubetinget fængsel ved Københavns Byret. Dommen faldt for mandatsvig i den såkaldte sponsorsag.. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Peter Brixtofte var kendt som et usædvanligt godt selskab, karismatisk og charmerende, hvilket betød at mange blev forført af hans engagement og mange kreative ideer. Han var en ildsjæl, som mange holdt af og som så gerne ville have tingene til at lykkes. Men i sin iver efter at skabe noget som politiker, der både blev lagt mærke til og gjorde en forskel for borgerne, gik han langt over stregen og forbrød sig mod det, som en politiker i særdeleshed ikke må - nemlig loven. I Farum var har afholdt og kunne tale med alle, når han gik på gaden. Bortset måske fra de meget dyre vine, som han holdt af at drikke i venners lag på sit elskede fordboldstadion, Farum Park, så var de forhold, som Peter Brixtofte blev dømt for, aldrig noget han havde gjort sig skyldig i for egen privat vindings skyld.

Da Peter Brixtofte blev løsladt fra fængslet i 2011, var der ikke mere politik tilbage i ham. Han havde levet et hårdt liv med for meget alkohol og de sidste år var tilbagetrukne, indimellem har han dog blandet sig i den offentlige debat, men ingen lyttede længere. Peter Brixtofte blev 66 år gammel og efterlader sig tre døtre og syv børnebørn. Hans mor på 95 bor på plejehjem.