På direkte tv viste Pia Kjærsgaard pludselig sit raseri – nu kommer hun med en indrømmelse

Partistifter Pia Kjærsgaard vakte opsigt med sin heftige gestikulering på det seneste årsmøde i Dansk Folkeparti, som gav mindelser om nedsmeltningen i Fremskridtspartiet for 25 år siden. Nu erkender hun, at hendes optræden ikke var optimal.

 
Det var under Dansk Folkepartis årsmøde i september, at TV 2s kameraer fangede Pia Kjærsgaard. Video: TV2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-billederne af partistifteren er allerede blevet ikoniske.

Som et rullende vidnesbyrd på den situation, Dansk Folkeparti står midt i.

Det var under Dansk Folkepartis årsmøde i september, at TV 2s kameraer fangede Pia Kjærsgaard.

På årsmødet skulle vælges nye medlemmer til DFs hovedbestyrelse, og i den forbindelse var ni talere blevet givet et par minutter til at fortælle de fremmødte folkepartister, hvorfor netop de skulle vælges til partiets ledende organ.

Blandt de opstillede var Dansk Folkepartis mangeårige toneangivende udlændingeordfører, Martin Henriksen, som forud for årsmødet ad flere omgang havde forholdt sig kritisk til partiets udlændingepolitik.

Måske derfor spildte Martin Henriksen ikke megen taletid, før han drejede talen ind på udlændingepolitikken.

Og han bemærkede spydigt undervejs, at man i Dansk Folkeparti »faktisk sidder i fuld alvor og diskuterer tonen i debatten«.

»I mine ører lyder det ærlig talt næsten lidt halvradikalt – undskyld jeg siger det,« sagde Henriksen fra talerstolen:

»Vi skal snart til at tage os seriøst sammen, for ellers bliver vi et ligegyldigt parti, og det eneste, folk vil huske os for, vil være Meld og Feld og alt muligt ævl og kævl. Og det er den hårde og ubarmhjertige sandhed, som vi ganske enkelt bliver nødt til at forholde os til.«

Netop da de ord faldt, panorerede tv-kameraerne forbi Pia Kjærsgaard, der udover at være partistifter også i dag er Dansk Folkepartis udlændingeordfører.

»Gjort gerning står ikke til at ændre«

Mens flere tilhørere klappede over Martin Henriksens leverede pointer, gestikulerede en tydelig misfornøjet Pia Kjærsgaard fra sin plads hidsigt med armene og vendte tommelfingrene demonstrativt nedad.

Seancen blev af kommentatorer hurtigt udlagt som billedet på det totale kaos i Dansk Folkeparti, som ledte tankerne tilbage til et tumultarisk landsmøde i Fremskridtspartiet i 1995, der i sidste ende førte til skabelsen af Dansk Folkeparti.

Nu forholder Pia Kjærsgaard sig til den efterfølgende hårde kritik, der har været af hendes atypiske optræden for et parti og en tidligere formand, som altid selv har gjort en dyd ud af at holde på formerne.

Det sker i forbindelse med et større interview i Berlingske, hvor hun offentligt melder sin støtte til næstformand Morten Messerschmidt som partiets nye formand efter Kristian Thulesen Dahl.

»Jeg er et følelsesmenneske, og jeg er ikke perfekt. Jeg var simpelthen så vred, og ja, der tændte jeg virkelig af. Jeg følte bare, at al den uro havde fået lov til at køre for længe, og jeg følte mig svigtet af partiledelsen efter Martins gentagne angreb,« siger hun.

Vil du slet ikke give den indrømmelse, at det ikke var en ideel optræden for dig?

»Jo, jo, det vil jeg gerne. Men gjort gerning står ikke til at ændre, og så har folk også set mig sådan. Det er der ikke noget at gøre ved.«

Men du erkender, at det ikke var optimalt?

»Nej, det var det da ikke. Og slet ikke med den eksponering, det har fået. Når jeg ser tilbage, havde jeg gerne undværet det.«

»Jeg er et følelsesmenneske, og jeg er ikke perfekt. Jeg var simpelthen så vred, og ja, der tændte jeg virkelig af,« fortæller Pia Kjærsgaard om sin optræden på det dramatiske årsmøde i Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Martin Henriksen blev på årsmødet i september valgt til hovedbestyrelsen med flest stemmer af alle kandidater. Han har siden meldt sig som kandidat til formandsposten i partiet.

Ansvar og dårlige målinger

Efterfølgende lagde Pia Kjærsgaard på årsmødet ikke skjul på sin utilfredshed med Martin Henriksens genvalg til hovedbestyrelsen.

»Jeg håber, han har lært af, at man ikke skal blande sig, og man skal opføre sig ordentligt,« lød det fra Kjærsgaard.

Tror du, det er dig, der er ude af trit med medlemmerne, ville den fremmødte presse vide:

»Ej, det tror jeg godt nok ikke. Det tror jeg godt nok ikke.«

Trods den efterfølgende kritik af sin optræden afviser Pia Kjærsgaard i dag at bære et ansvar – eller et medansvar – for den situation, partiet er endt i.

Hun anfører, at hun gentagne gange er gået til både formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup med bekymring over stemningen i partiet og den politiske linje.

»Jeg har forsøgt at opsøge ledelsen for at sige, at tingene var ved at gå galt. Men jeg fik bare at vide, at det hele nok skulle gå.«

Du har også flere gange luftet offentlig kritik. Har du dermed ikke selv et ansvar for partiets situation?

»Jeg forsøgte at tage det internt, men der blev ikke lyttet.«

Så du har også været en af dem, der har ytret kritik offentligt?

»Ja – på et tidspunkt er man jo nødt til at sige: ‘For pokker, hvad skal jeg gøre?’ Jeg har været ked af, at målingerne har set dårlige ud.«

Udover Morten Messerschmidt og Martin Henriksen har også byrådspolitiker og medlem af hovedbestyrelsen, Merete Dea Larsen, samt tidligere medlem af hovedbestyrelsen Erik Høgh-Sørensen meldt sig som kandidater til formandsposten.

Dansk Folkeparti vælger efter planen ny formand 23. januar.