Özlem Cekic forlader SF i protest mod højredrejning

SF's støtte til lovstramning mod uledsagede flygtningebørn får partiprofil til at smække med døren.

Arkivfoto. SF's støtte til lovstramning mod uledsagede flygtningebørn får partiprofil til at smække med døren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Partiprofil og tidligere medlem af Folketinget for SF, Özlem Cekic, melder sig ud af partiet.

Det siger hun til Politiken.

Cekic var medlem af Folketinget fra 2007 til 2015, og udmeldelsen sker i protest mod den højdrejning i udlændingepolitikken, som SF har taget siden folketingsvalget, fortæller hun.

- Vores veje er nødt til at blive skilt ad, for jeg kan ikke længere se mig selv i SF. SF har taget en højredrejning og glemt sit ståsted, siger Özlem Cekic til Politiken.

Det er partiets opbakning til regeringens nødbremse, som i "krisesituationer" også lukker grænsen for uledsagede flygtningebørn, der får Özlem Cekic til at tage det endelige opgør med partiet.

- For mig er det her forslag om, at man vil lukke døren for uledsagede flygtningebørn, simpelthen dråben, der får bægeret til at flyde over. Man vil lukke døren for flygtningebørn. Jeg kan ikke se mig selv i det fællesskab.

Tilbage i januar 2016 slog SF-formand Pia Olsen Dyhr fast, at "antallet" - altså tilstrømningen af flygtninge til Danmark - betyder noget, hvis integrationen skal lykkes.

Olsen Dyhr åbnede senere på året for, at SF kunne være med til at stramme udlændingepolitikken yderligere.

Partiledelsen i SF er ærgerlig over, at Özlem Cekic har besluttet at forlade partiet.

- Det er jeg jo ked af, fordi Özlem er dygtig.

- Hun har rejst vigtige sager som folketingsmedlem. Men det er hendes ret, og hvis hun vil drage den konklusion, så må hun gøre det. Hun har gjort meget for partiet, siger SF's gruppeformand Jacob Mark til Politiken.

Udmeldingen fra Cekic kommer to dage før SFs landsmøde, som afholdes i Odense i weekenden.

Forud for landsmødet har flere baglandsstemmer allerede råbt vagt i gevær og kritiseret partiets beslutning om at støtte den såkaldte nødbremse.

Özlem Cekic fik næstflest SF-stemmer ved folketingsvalget i 2015. Alligevel glippede pladsen på Christiansborg for hende, da partiets mandattal blev barberet gevaldigt ned.

/ritzau/