Overvismand: Sæt vandafgiften op for københavnerne

Vandafgiften skal afhænge af landsdelen - og den skal sættes op i hovedstadsområdet. Sådan lyder en af anbefalingerne i årets miljøøkonomiske vismandsrapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjællænderne - og i særdeleshed i hovedstadsområdet - har længe hevet mere grundvand op, end naturen kan nå at danne igen. Og når forbruget er for stort i forhold til den naturlige grundvandsdannelse, falder vandstanden i søer og vandløb.

Derfor anbefaler De Økonomiske Råd i årets miljøøkonomiske vismandsrapport, at vandafgiften omlægges, så den afhænger af den landsdel, man bor i.

»Nogle steder i landet er indvindingen af vand for stor i forhold til den naturlige grundvandsdannelse. Andre steder er der rigeligt grundvand. Det taler for, at den nuværende vandafgift differentieres geografisk. I hovedstadsområdet bør afgiften sættes op, og andre steder kan den sættes ned eller helt afskaffes,« udtaler overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i en pressemeddelelse.

Formandskabet anbefaler samtidig, at vandafgiften fremover betales af både husholdninger og erhverv - også når det gælder markvanding.

Samtidig understreger rapporten, at målsætningen om at begrænse brugen af pesticider i landbruget ikke er blevet realiseret, selvom grundvandsbeskyttelse står højt på den politiske dagsorden.

»Hvis vi skal holde fast i muligheden for, at vi kan drikke urenset grundvand, er det nødvendigt at begrænse brugen af pesticider, især på særligt følsomme arealer,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Ifølge rådets analyser kan det mange steder være en god idé at beskytte grundvandet ved at tage landbrugsjord ud og etablere skov og åbne naturområder med offentlig adgang.

»Det skaber rekreative værdier, som man ikke opnår med andre måder at beskytte grundvandet på,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Rapporten konkluderer desuden, at der er lang vej igen, hvis Danmark skal leve op til målet i EUs vandrammedirektiv om »god økologisk tilstand i vandmiljøet«. Det er nødvendigt at reducere landbrugets udledninger af kvælstof til vandmiljøet, lyder dommen. Eksempelvis gennem en generel afgift på brug af kvælstof i gødning og foder.