Overvågning: Ingen svar fra regeringen om krigsregel

Hvis Danmark er i krig, så har Forsvarets Efterretningstjeneste ret til at overvåge danskere via internetkabler. Men forsvarsminister Nicolai Wammen vil ikke svare på, om vi er i krig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er Danmark i krig? Det afviser forsvarsminister Nicolai Wammen (S) at svare på.

Svaret er ellers relevant i forhold til Informations afsløring af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe kabler for elektronisk kommunikation. Det skriver Politiken.

Hvis Danmark er i krig, så kan danske borgeres kommunikation nemlig i henhold til forsvarslovens paragraf 17 aflyttes eller overvåges uden en dommerkendelse. Og derfor er det manglende svar bekymrende, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

»Er vi i krig, så kan FE – sagt i lægmandstermer - stort set gøre, hvad de vil over for danske borgere. Det er selvfølgelig et problem, at danskerne ikke ved, om de må overvåges af FE eller ej. Det burde være basalt i et demokrati, at man var klar over, hvilke beføjelser myndigheder har over for os som borgere, men det er vi faktisk ikke. Vi ved ikke, om FE overvåger danskere eller ej,« siger hun til Politiken.

Også lektor i folkeret ved Københavns Universitet Anders Henriksen finder det bekymrende for retssikkerheden, at regeringen ikke vil besvare spørgsmålet. Samme melding lyder fra professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

Forsvarsministeriet oplyser imidlertid til Politiken, at ministeriet af hensyn til statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter principielt ikke udtaler sig om anvendelsen af den pågældende paragraf.

»Oplysninger om anvendelse af paragraf 17 vil kunne føre til, at mulighederne for at imødegå trusler mod Danmark og danske interesser forringes,« skriver ministeriet til avisen.