OVERBLIK: Trepart sigter mod praktikpladsgaranti

Regeringen vil give unge en garanti for en praktikplads. Se her, hvad parterne i trepart spiller ind med.

København: Før påske landede en trepartsaftale, der skal sikre, at flygtninge kommer hurtigere i job. Fredag tager regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne så hul på næste runde i forhandlingerne. Nu med fokus på uddannelse, opkvalificering og praktikpladser.

Manglen på praktikpladser forsinker unge i uddannelsen, sender dem i skolepraktik eller får dem i værste fald til at droppe helt ud. Se her, hvordan parterne stiller sig over for forslaget om en praktikpladsgaranti til de unge:

* Regeringen:

Foreslår en garanti om praktikpladser til unge på de erhvervsfaglige uddannelser. Er parat til at diskutere både økonomiske præmier og sanktioner til virksomhederne.

* Fagbevægelsen:

Landets største fagforening, 3F, vil tildele arbejdsgiverne en godtgørelse på 120-130 procent for at tage flere lærlinge. Samtidig skal særlige indsatsstyrker tage rundt i landet for at få virksomheder til at tage elever.

LO-formand Lizette Risgaard har også kaldt praktikpladsgaranti "en bunden opgave".

* Dansk Arbejdsgiverforening:

Virksomhederne skal være klar til at skaffe flere praktikpladser, der hvor de har behov for det. DA-direktør Jacob Holbraad har dog advaret om, at ordet "garanti" kan give de unge en forventning om, at de ikke selv skal yde noget for at få en praktikplads.

* Socialdemokraterne:

Vil indkræve penge fra virksomheder, der ikke tager lærlinge, og dele dem ud til de virksomheder, der gør. Det skal ske gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, som arbejdsgiverne betaler til.

Kilde: Berlingske, Ritzau, Ugebrevet A4.

/ritzau/