OVERBLIK: Smykkeloven har fået mange knubs

Smykkeloven er for første gang anvendt til at beslaglægge kontanter hos fem udlændinge, oplyser Rigspolitiet.

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Københavns Politi har beslaglagt cirka 79.600 kroner hos fem udlændinge, der tirsdag aften forsøgte at rejse ind i Danmark med falske rejsedokumenter.

Det er den omstridte smykkelov fra februar, der giver politiet hjemmel til at beslaglægge flygtninges genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Det gælder dog ikke genstande med særlig affektionsværdi som vielsesringe.

Smykkeloven, der også indeholder andre udlændingestramninger, har været meget omdiskuteret, siden blå blok og Socialdemokraterne indgik aftalen i efteråret. Her følger en tidslinje:

* 6. januar: Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) åbner for at "præcisere" lovforslaget efter kritik fra blandt andre De Konservative over smykkedelen.

* 8. januar: I det oprindelige udspil kunne myndighederne beslaglægge værdier for over 3000 kroner, men grænsen opjusteres til 10.000 kroner.

* 12. januar: Det tilføjes, at personlige genstande med en særlig affektionsværdi ikke vil blive taget i bevaring - uanset værdien målt i kroner. Det betyder, at asylansøgere vil kunne beholde vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende.

Lovforslaget førstebehandles samme dag, og på et pressemøde kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det for "det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien".

* 13. januar: Både The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph giver spalteplads til de danske stramninger. Wall Street Journal skriver, at det danske lovforslag viser, "hvordan mistilliden til flygtninge vokser på tværs af Europa".

Samme dag bekendtgør EU-Kommissionen, at den vil se nærmere på, om stramningerne lever op til alle EU-regler.

* 21. januar: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er til den femårige høring i menneskerettigheder ved FN's Menneskerettighedskommissionen. Her retter flere lande kritik mod den danske asylpolitik.

* 25. januar: Inger Støjberg og Kristian Jensen er i EU-Parlamentet for at forklare og forsvare lovforslaget over for borgerrettighedsudvalget.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, ft.dk og Ritzau.

/ritzau/