OVERBLIK: Sådan vil regeringen ændre gymnasiet

Karakterkrav, HF og studieretninger er nogle af de områder, V-regeringen vil ændre på i gymnasiereform.

Læs mere
Fold sammen

København: Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlægger onsdag klokken 13.15 regeringens udspil til en reform af gymnasierne.

Allerede nu er en række af regeringens forslag dog sluppet ud. Herunder ses flere af de ændringer, som regeringen ifølge en række medier vil foretage:

* Karakterkrav

Regeringen vil lægge op til, at elever der gerne vil i gymnasiet, skal have mindst karakteren 4 i både dansk og matematik.

Kravet splitter Folketingets partier. Mens De Radikale og Socialdemokraterne højst vil gå med til et karakterkrav på 2 i de to fag, vil Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stille endnu højere krav.

* HF

Kravet om mindst karakteren 4 i fagene dansk og matematik skal også gælde for at komme på HF.

Fremover skal en HF-eksamen ikke give adgang til lange videregående uddannelser, men dog fortsat give adgang til korte og mellemlange videregående uddannelser.

HF-studenter skal have mulighed for at studere et ekstra år og derved få adgang til at søge ind på lange videregående uddannelser.

* Studieretninger

Regeringen lægger op til, at der skal skæres kraftigt i antallet af studieretninger i gymnasiet. I alt er der på landsplan samlet set 398 studieretninger på stx, htx og hhx. Det tal skal ifølge regeringen ned på 49.

* Grundforløb

Regeringen vil forkorte det såkaldte grundforløb på gymnasierne fra seks måneder til tre måneder. Først efter de tre måneder skal eleverne lægge sig fast på en studieretning i modsætning til nu, hvor de allerede skal vælge studieretning i forbindelse med ansøgningen.

Kilder: Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske.

/ritzau/