OVERBLIK: Sådan vil partierne bremse radikaliserede imamer

Der skal sættes ind over for udenlandske imamer, som billiger terror, og ytringer, der undergraver lovgivning.

København: En række tiltag fra et flertal i Folketinget skal skærpe indsatsen mod radikalisering og dæmme op for radikale religiøse forkyndere i Danmark.

En række tiltag har allerede været diskuteret, her kan du se samtlige:

* Indrejse:

- Regeringen vil forhindre udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der tidligere har billiget terror eller ytret antidemokratiske holdninger, i at komme ind i landet.

- De skal sættes på en offentlig liste, nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved den danske grænse. En lignende model eksisterer i Storbritannien.

* Ytringer:

- Ytringer, der undergraver dansk lovgivning, skal kriminaliseres, så man kan retsforfølge personer, der under dække af religionen undergraver det danske samfund.

* Vielser:

- Man skal mere effektivt kunne fratage vielseskompetencen fra folk, der ikke respekterer normerne i det danske samfund.

* Tilsyn:

- Der er flertal for at skærpe tilsynet med friskoler og en stramning af folkeoplysningsloven, som gør det muligt at fratage offentlig økonomisk støtte til religiøse foreninger.

* Andre forslag:

- Socialdemokraterne vil blokere for hjemmesider, hvor der florerer hadske ytringer og billigelse af eller direkte opfordring til terror.

- Dansk Folkeparti vil give bedre muligheder for at tage statsborgerskabet fra ekstreme imamer og forbyde nye stormoskéer. Desuden skal man kunne straffe foreninger, som inviterer hadprædikanter til Danmark.

- De Konservative stiller krav om, at der skal tales dansk i danske moskéer, og så vil partiet kontrollere pengestrømme fra udlandet til danske moskéer.

Kilde: Kultur- og Kirkeministeriet, DR, TV2, Ritzau.

/ritzau/