OVERBLIK: Regeringens fire veje til bedre offentlig service

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) præsenterer reform for det offentlige med fire hovedspor.

Innovationsminister Sophie Løhde, og erhvervsminister Brian Mikkelsen præsenterer arbejdsprogrammet for Sammenhængsreformen på et pressemøde i Rentekammeret. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her er de fire hovedspor i regeringens udspil til en sammenhængsreform. Den har titlen »Borgeren først - en mere sammenhængende offentlig sektor«.

1) Medarbejderne skal have mere tid til kerneopgaven og ikke bruge tid på unødvendige krav og registreringer:

Regeringen vil sammen med udvalgte kommuner se kritisk på de nuværende regler og give plads til nye og enklere måder at løse offentlige opgaver på. Det skal give medarbejderne mere plads til at udfolde deres faglighed.

Forsøg med såkaldte frikommuner og friinstitutioner skal give erfaring med, hvordan mere frihed kan give medarbejderne plads til at skabe gode løsninger.

Regeringen vil drøfte en national målsætning for afbureaukratisering med kommuner og regioner.

2) Der skal skabes bedre velfærd på tværs af sektorer:

Regeringen vil have »mindre silotænkning og mere sammenhæng i den offentlige sektor«. Styringen skal ifølge regeringen gentænkes ud fra, hvad der giver mest værdi for borgeren.

Regeringen ønsker en »klogere styring« af velfærdsområderne med fokus på kvalitet og resultater.

Regeringen lægger også op til, at der skal »ses på tværs af den offentlige sektor for at finde de gode løsninger«.

3) En mere tidssvarende offentlig sektor:

Ny teknologisk udvikling skaber ifølge regeringen nye muligheder for en mere smidig og sammenhængende opgaveløsning. Ny teknologi skaber samtidig forventninger fra borgerne om mere fleksible løsninger.

Regeringen vil derfor sikre, at den offentlige sektor er »up to date« og bruger nye teknologier og digitale velfærdsløsninger til at skabe bedre kernevelfærd.

Derudover vil regeringen etablere en enhed, der systematisk skal arbejde med benchmarking af kommuner og regioners opgaveløsning. Det er en vurdering af eksempelvis effektivitet ved hjælp af en sammenligning med udgangspunkt i en standard.

4) Den offentlige sektor skal have bedre ledelse:

God ledelse har stor betydning for de mere end 800.000 offentligt ansatte. God ledelse er ifølge regeringen også afgørende for den service, som borgere og virksomheder modtager.

Regeringen har derfor nedsat en ledelseskommission, der skal se på, hvordan vi kan fremme bedre ledelse i den offentlige sektor.

Kilde: "Borgeren først - en mere sammenhængende offentlig sektor".

/ritzau/