Overblik: R vil have kultur og mere skov på finanslov

Blandt andet højere cigaretpriser og mere udenlandsk arbejdskraft skal betale De Radikales finanslovsønsker.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard, De Radikale, under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg. Mandag formiddag begynder de første sættemøder om næste års finanslov, og De Radikale er første parti, som er inviteret. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

På samme dag som finanslovsforhandlingerne er startet i Finansministeriet, præsenterer regeringens støtteparti Radikale Venstre sit udspil til en finanslov.

De Radikale kommer i deres finanslovsforslag med bud på finanisering. Her er nogle af de mest markante finansieringsforslag:

 • Udenlandsk arbejdskraft (minimum 70 millioner i provenu):

De Radikale foreslår blandt andet, at beløbsgrænsen skal sænkes til 325.000 kroner, så virksomheder kan hente mere faglært arbejdskraft fra udlandet.

 • Tobakspriser (475 millioner kroner i provenu):

Prisen på cigaretter skal hæves til 60 kroner.

 • Genindføre NOx-afgiftens gamle satser (400 mio kr i provenu):

NOx-afgiften blev i 2016 nedsat fra 26,6 til 5 kroner per kilo. Radikale vil genindføre NOx-afgiftens gamle satser.

 • Afskaffelse af den grønne check (2,3 milliarder kroner i provenu):

Radikale vil afskaffe den grønne check, som er en skattefri kompensation for indførte afgiftsforhøjelser på blandt andet grønne afgifter.

 • Den finansielle sektor skal bidrage mere (1,5 milliarder kroner i provenu):

Den konkrete model skal udarbejdes i samarbejde med sektoren, men det kunne være en forhøjelse af selskabsskatten for den finansielle sektor.

Her er et udpluk af det, som De Radikale vil bruge pengene på:

 • Omlægning af landbrugsjord (en milliard kroner):

De Radikale vil udtage en tredjedel af det nuværende landbrugsjord og omdanne det til skov, natur og græsenge. Partiet vil afsætte en milliard i 2020, og den skal den finansielle sektor betale.

 • Skovpulje (188 millioner kroner):

Landmænd, som vil dyrke skov på deres marker, skal have støtte. Midlerne skal komme fra CO2-afgiften på fly og afhænger dermed af endeligt provenu derfra.

 • Elbiler uden afgifter (0 kroner i 2020, 260 millioner kroner i 2021):

Elbiler skal fritages for afgifter i 2021, og det skal aftales med finansloven for 2020, at elbilerne skal være afgiftsfritagede indtil 2025, eller som minimum indtil der er indgået en ny fremtidssikret afgiftsmodel efter Eldrup-kommissionen.

 • Tilskud til at droppe oliefyr og brændeovne (260 millioner kroner):

I Energiaftalen er der aftalt et tilskud, hvis man ønsker at skille sig af med et oliefyr, som gælder fra 2021. Radikale vil sætte ordningen i gang i 2020 og også give tilskud til at skrotte brændeovne.

 • Løft af folkeskolen (417 millioner kroner i 2020 og en milliard kroner i 2021):

Midlerne skal gives til Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening, så de sammen kan udmønte i forbindelse med deres forhandlinger om nye rammer for lærernes arbejdstid.

 • Minimumsnormeringer (500 millioner kroner):

Der skal bruges 300 millioner kroner på flere pædagoger og 200 millioner kroner til at styrke pædagoguddannelsen. Det skal være første skridt på vejen mod minimumsnormeringer.

 • Uddannelsesloft skal afskaffes (300 millioner kroner):

Uddannelsesloftet, der som udgangspunktet forhindrer studerende, der har gennemført en videregående uddannelse, i at blive optaget på en ny uddannelse, skal fjernes.

 • Flere i arbejde (2,5 milliarder kroner):

Beskæftigelsesfradaget skal øges fra 10,65 til 11,78 procent. Det vil ifølge De Radikale øge beskæftigelsen med 750 personer. Prisen vil være 1,5 milliarder kroner. Jobfradraget skal fordobles fra 4,5 til 9 procent. Det vil øge beskæftigelsen med 350 personer og koster en milliard kroner.

 • Mere kultur (228 millioner kroner):

Penge til kultur skal blandt andet gå til at afskaffe det såkaldte omprioriteringsbidrag, som betyder, at blandt andet Nationalmuseet og Det Kongelige Teater skal spare to procent om året.

Derudover foreslår partiet, at staten to gange om året skal finansiere indkøbet af en »bemærkelsesværdig dansk skønlitterær bog«, som skal gives gratis væk på biblioteker eller hos boghandlere.

Kilder: De Radikales finanslovsudspil »Fra håb til handling. Fremad«.

/ritzau/