OVERBLIK: Nyt system skal sikre kvalitetsuddannelser

Bevillingerne til landets uddannelser skal ændres for at vægte kvaliteten højere på videregående uddannelser.

København. Torsdag præsenterer uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) sit udspil til et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser, der skal træde i kraft fra 2019.

Se nogle af hovedpunkterne her:

* I det nye udspil lægges der op til, at en større del af bevillingerne skal udgøres af faste tilskud.

* Ifølge den nye model skal 70 procent af uddannelsesmilliarderne bestå af et såkaldt aktivitetstilskud, som svarer til det gamle taxametersystem. 20 procent bliver et grundtilskud, som lægges fast for uddannelserne i fireårige perioder.

* Den nye model indfører også et kvalitets- og resultattilskud, som skal udgøre ti procent af det samlede beløb, som universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier får. I 2016 lød det på omkring 13 milliarder kroner i alt.

* De fulde ti procent bliver kun udbetalt, hvis de studerende ikke er mere end tre måneder forsinket på både bachelor- og kandidatniveau.

* Der lægges samtidig op til et løft af blandt andet uddannelserne til socialrådgiver og pædagog og til en forenkling af bevillingssystemet, så professionshøjskolernes nuværende 49 takster nedskæres til ti.

* Det nye bevillingssystem skal afløse det nuværende og udskældte - taxametersystem og skal understøtte hurtigere færdiggørelse, bedre overgang til beskæftigelse og kvalitet.

Kilder: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Berlingske og Politiken.

/ritzau/