Overblik: Nedslag i Københavns budget for 2020

Københavns Kommunes budget for 2020 er nu underskrevet. Parkeringsforhold, vuggestuepladser og en ny folkeskole er blandt hovedpunkterne. Her får du overblikket.

Københavnere i gamle og meget forurenende biler skal betale flere tusinde kroner ekstra for p-licensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

På Københavns Rådhus har politikerne nu afstemt næste års budget, der blandt andet byder på planer om en spritny folkeskole i Ørestaden, dyrere p-licenser og afskaffelse af planlagte besparelser på kommunens vuggestuer.

Dyrere parkering

Københavns Kommune hæver prisen for beboerlicenser på de mest forurenende biler til 4.000 kroner, ligesom der er en ekstraregning på vej til mindre forurenende biler, hvor p-licenserne vil stige med 1.000 til 2.000 kroner om året.

I dag ligger udgiften til p-licenserne på cirka det halve eller mindre. Bilister i elbil, der er bosat i København, kan se frem til gratis gadeparkering.

Folkeskole med egen svømmehal

Der skal bygges en ny folkeskole i Ørestaden for at sikre, at der også i fremtiden er plads på skolebænken til børnene af det stigende antal beboere. Det bliver i form af en firsporet skole med egen svømmehal, gymnastiksal og madskole.

I budgettet for 2020 tildeles folkeskolen flere midler, i takt med at flere af kommunens familier vælger kommunale tilbud.

Trafiksikkerhed mod vanvidskørsel

På Frederiksborgvej i Københavns Nordvestkvarter skaber bilister, der ræser af sted i høj fart, stor utryghed og usikkerhed blandt fodgængere, cyklister og især skolebørn i området, hvilket har været beskrevet i Berlingske. For at imødekomme ønsker fra områdets beboere har kommunen afsat 6,7 millioner kroner til at forbedre områdets trafiksikkerhed.