OVERBLIK: Kronprinsens spegede IOC-sag bliver politisk

Læs om forløbet, hvor kronprins Frederik gik imod den danske regerings holdning til russisk OL-deltagelse.

København. Kronprins Frederik har fået kritik for at stemme imod regeringens linje, da det skulle besluttes, om russiske atleter skulle udelukkes fra OL i Rio på grund af afsløringer om statsstyret doping i en række idrætsgrene.

Her er en række nedslag i sagen:

* Kronprins Frederik får tilbage i 2008 grønt lys af den daværende regering til at stille op til IOC-valget. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lover, at der ikke ville opstå en situation, hvor regeringen mener noget og kronprinsen noget andet.

* I oktober 2009 bliver kronprinsen valgt som Danmarks repræsentant i IOC.

* Op til OL i 2016 undersøger Den Internationale Olympiske Komité (IOC) muligheden for helt at udelukke Rusland på grund af afsløringer om statstyret doping i en lang række idrætsgrene.

* Under en afgørende afstemning i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) stemmer kronprinsen for at lade Rusland deltage ved OL trods udbredt brug af doping.

* Et bredt flertal i Folketinget ønsker ellers at udelukke Rusland fra OL i Rio. Også Danmarks Idrætsforbund (DIF) argumenterer for, at IOC bør udelukke alle russiske idrætsudøvere.

* IOC ender med at lade det være op til de enkelte forbund at bestemme de russiske skæbner. Derfor får 271 russere adgang til OL, mens 118 får forbud.

* Efter beslutningen om at lade visse russere deltage i OL sagde kronprinsen følgende til BT:

- Der er faldet en beslutning, og den står jeg også inde for. Det må jeg sige.

- Lige nu er det primært de internationale forbund, der har det ansvar. Jeg synes, det er helt rigtigt, at de selv skal tage vare på deres egne atleter for at kunne komme til OL.

* 27. januar 2016 forsvarer statsminister Lars Løkke Rasmussen kronprinsen i folketingssalen.

- Jeg synes, at kronprinsen er en fantastisk repræsentant for Danmark. Også i forbindelse med sin rolle i IOC, siger han.

/ritzau/