Overblik: Kras kritik fra egne rækker i både V og S

Udlændingestramninger og kursen over for flygtninge og asylansøgere har i de senere måneder affødt en portion intern røre i både Venstre og Socialdemokraterne. Politiko har samlet de mange meldinger.

Den førte politik på udlændinge- og asylområdet, der i øjeblikket har slået skår i Danmarks internationale image, ført til nazi-sammenligninger i udenlandske aviser, og ført til skarp kritik fra blandt andet menneskerettighedsaktører, har også fået det til at ulme internt i to af landets store partier.

Venstre og Socialdemokraterne, der sammen med resten af blå blok har lagt stemmer til flere omgange af stramninger, har i løbet af de sidste par måneder oplevet offentlig kritik fra egne rækker, oveni løbende udmeldelser fra lokalpolitikere og mere eller mindre profilerede medlemmer, der typisk har krydret deres exit med lidet flatterende beskrivelser af situationerne i deres respektive, og altså nu forhenværende, partier.

Politiko.dk har samlet et overblik.

Socialdemokraterne:

 

13. december 2015:
Journalist og forfatter Bettina Heltberg skriver en kronik i Politiken, hvor hun melder sin afsked med Socialdemokraterne. Hun har tidligere været gift med den tidligere S-partiformand Svend Auken.

»For mit vedkommende har jeg efter mange års trofasthed mod Socialdemokratiet besluttet at skifte parti. Det er ikke mig, der er blevet unormal, føler jeg, det er partiet, som vel i al hemmelighed må diskutere sin kurs mod søens bund,« skriver Heltberg i sin kronik.

22. december 2015:
Tidligere overborgmester i København for Socialdemokraterne, mangeårig minister og EU-Kommissær Ritt Bjerregaard kritiserer sit parti, da lovforslaget om at konfiskere flygtninges genstande bliver stillet i Folketinget.

»Jeg har indtryk af, at mit eget parti er nået dertil, at de mener det samme som Venstre og Dansk Folkeparti på udlændingeområdet. Det, synes jeg ikke, er en socialdemokratisk position. Man må gå ind og tegne sin egen linje på det, og det synes jeg ikke, de gør,« siger hun til Ekstra Bladet.

13. januar 2016:
Socialdemokraternes ungdomsparti, DSU, sender i en pressemeddelelse en skarp kritik af sted mod moderpartiet, og det er særligt det omdiskuterede smykkeforslag, der får ungdomspolitikerne i det røde felt.

»Det er jo som om, at der ikke engang må komme et papir ned mellem Socialdemokraterne og Venstre. Som om vi skal sluge hver eneste stramning. Når først Christiansborg-politikerne har gennemført deres rituelle stammedans, så siger S ja. Først strammer Støjberg til, bløder en smule op og så hopper Socialdemokraterne med på vognen,« udtaler DSU-formand Alexander Grandt Petersen i pressemeddelelsen. Læs mere her.

20. januar 2016:
Mads Holdgaard, byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune, forlader Socialdemokratiet til fordel for Alternativet. Det sker som protest mod hans partis opbakning til regeringens udlændingestramninger:

»Når man fratager værdier fra andre, så er det fordi man har mistet sine egne... En sætning, der har været benyttet adskillige gange i debatten på det seneste. For mig har Socialdemokraterne tilnærmet sig en hybrid af Venstre og Dansk Folkeparti, og måske er det de nye og rigtige værdier hos Socialdemokraterne, men det er bare ikke mine,« fortæller Mads Holdgaard til Fyens Stiftstidende.

25. januar 2016:
Tre socialdemokratiske folketingsmedlemmer går imod partiledelsen og stemmer nej til nye asylstramninger i form af lovforslaget L87. Det drejer sig om tidligere minister og nuværende udviklingsordfører Mette Gjerskov, pskykiatriordfører Yildiz Akdogan og næstformand for Udlændinge- Integration- og Boligudvalget Daniel Toft Jacobsen.

»Jeg er uenig med partilinjen, når vi ikke finder nogen modkrav om udviklingsbistanden, når vi laver noget, der er så skrapt som det her. Jeg har behov for at vide, at vi hjælper de her mennesker et andet sted, hvis vi strammer så hårdt i Danmark,« siger Mette Gjerskov til Berlingske.

27. januar 2016:
Byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune, Aysel Jørgensen, forlader Socialdemokraterne til fordel for Alternativet, og henviser til partiets udlændingepolitiske linje.

»Det er i orden, at danskerne har fået nok, men vi skal vise os fra vores pæne side. Jeg græmmes over vores menneskesyn, som får os til at forlade vores ståsted for at skræmme folk væk,« siger Aysel Jørgensen til Nordjyske.

28. januar 2016:
I en rundspørge til tyve socialdemokratiske kredsformænd om partiets nuværende asyl- og flygtningepolitik, som DR har lavet, udtaler tolv kritik, fem støtter og tre vil ikke udtale sig. Nogle kredsformænd er særdeles kritiske og flere melder, at de har modtaget adskillige udmeldelser.

»Særligt stramningen omkring familiesammenføring virker meget, meget umenneskelig,« udtaler Henrik Fjeldgaard, kredsformand i Silkeborg Sydog regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, til DR.

»Det er gået over stregen. Det ligger for langt fra vores værdier, og jeg er rent faktisk skuffet. Som kreds skal vi hjælpe hovedbestyrelsen med at komme tilbage på sporet,« siger Flemming Kjær, kredsformand i Assens, til DR.

»Vi oplever lige nu, at medlemmer simpelthen melder sig ud på grund af udlændingepolitikken. Der er vi gået for vidt, mener de. Og det mener jeg egentlig også. Socialdemokraterne på Christiansborg skal ikke lægge stemmer til flere af regeringens stramninger,« udtaler Bo Byrial Nielsen, kredsformand i Brønderslev, til DR.

Venstre:

 

12. december 2015:
Tidligere folketingskandidat for Venstre, Kåre Traberg Smidt, siger i en kronik i Politiken farvel til sit parti, som han ikke længere »deler værdifællesskab med«. Han kritiserer udlændingepolitikken, men også eksempelvis Venstres klimakurs og offentlighedsloven.

»Den seneste udlændingepakke får mit bæger til at flyde over. Både juridisk og moralsk skriger det til himlen. Det er konventionsbrud, det er et grundlovsbrud, og det er et skred i forhold til helt basale værdier lige fra dommerkendelser til måden, som vi modtager flygtninge på,« udtaler Kåre Traberg Smidt, der i stedet melder sig ind i Alternativet, til Politiken.

17. december 2015:
Michael Jellersmark, tidligere hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat for Venstre, skriver i et debatindlæg i Politiken, at han melder sig ud af Venstre og ind i Alternativet.

»Vi har længe bevidnet et skifte på den politiske scene, hvor de store partier, herunder mit tidligere parti Venstre, har kastet sig ud i en overbudspolitik, der synes at handle om at skabe dårligst mulige kår for mennesker i nød. Det projekt ønsker jeg ikke længere at være en del af,« skriver han i Politiken.

18. december 2015:
Bo Nygaard Larsen, byrådsmedlem for Venstre i Solrød kommune, bliver ekskluderet, efter at han gentagne gange har kritiseret partiets udlændingepolitik, blandt andet i Deadline på DR2, hvor han argumerede for, at Danmark burde tilslutte sig et europæisk kvotesystem. Mindre end en måned senere, 6. januar 2016, melder han sig ind i Det Radikale Venstre.

19. december 2015:
Venstres europaparlamentariker Jens Rohde, der også er viceborgmester i Viborg, forlader partiet for at blive medlem af Det Radikale Venstre. I en kronik i Politiken kritiserer han et bekymrende »norm- og værdiskred«.

»Da jeg for halvandet år siden gik til kamp for at få Kristian Jensen som formand i Venstre, brugte jeg argumentet, at vi var ved at ligne DF light. Dengang havde jeg aldrig forestillet mig, at Venstre skulle være forfatter til de forslag, der så er kommet nu«, siger Jens Rohde til Politiken.

21. december 2015:
Venstres mangeårige folketingsmedlem, retsordfører og forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kalder i et interview med Politiken den førte udlændingepolitik for »ulækker«, men hun understreger samtidig, at Jens Rohde burde være blevet i partiet for at kæmpe for en ny linje.

»Dansk politik har ændret sig. Det er dælme svært, når der er dette kapløb om at komme højre om Dansk Folkeparti. De løber så stærkt, at man ikke kan følge med. Det eneste, Venstre og socialdemokrater får ud af det, er, at Dansk Folkeparti hele tiden siger, at det ikke er nok, vi skal have det skærpet yderligere: Ind i spjældet og ud af landet,« siger Birthe Rønn Hornbech til Politiken.

29. december 2015:
Tidligere mangeårigt folketingsmedlem og indenrigs- sundheds- og landbrugsminister for Venstre, Britta Schall Holberg, sender i Information en stærk kritik af sted mod retningen i hendes gamle parti og regeringens i hendes øjne »skråsikre, stejle, fordømmende, afstandtagende og hånende holdning over for andre mennesker«.

»Venstre har slået sig op på at stå for frihed til forskellighed. Det er et fantastisk slogan. Men for mig lyder det, som om regeringen nu nærmere står for had og intolerance,« udtaler Britta Schall Holberg, der fortsat er medlem af partiet, til Information.

13. januar 2016:
Med et debatindlæg i Berlingske, »Lad os få ordentligheden tilbage«, protesterer ti lokale V-politikere, lokalformænd, kredsformænd og byrådsmedlemmer, imod regeringens kurs på udlændingeområdet. De peger konkret på indrykningen af annoncer i libanesiske aviser og hastevedtagelsen af tretten konkrete stramninger i november.

»Vi støtter de fleste af de stramninger, der er lavet. Men vi synes, debatten er kammet over, og der er også grænser for, hvor langt man skal gå med at give sig for sit parlamentariske grundlag,« siger Leif Krarup, næstformand for Venstre i Region Syddanmark til Berlingske.

16. januar 2016:
Michael Gatten, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Venstre, forlader partiet for i stedet at melde sig ind i Det Radikale Venstre. Det sker i protest mod udlændingepolitikken, fortæller han til Berlingske.

»Det Venstre, jeg meldte mig ind i, førte en langt mere medmenneskelig politik. Og holdt fast i de værdier, selv når det begyndte at blæse. I dag sparker partiet nedad og ser stort på de udsatte grupper,« siger Michael Gatten til Berlingske.

20. januar 2016:
Irene Simonsen, mangeårigt folketingsmedlem og integrationsordfører for Venstre, der i september 2015 meldte sig ud af partiet med henvisning til bl.a. »topstyring«, kritiserer partiets udlændingelinje i en kommentar i Berlingske.

»De har glemt balancen og værdierne i deres iver på at hente populistiske stemmer (...). Når flere Venstre-medlemmer melder sig ud, hænger det måske sammen med, at vi ikke er af den nyuddannede populistiske race, der går efter vælgertække og tror på magten af den vej,« skriver hun blandt andet. Læs mere hos Politiko.

22. januar 2016:
I en rundspørge til Venstres fynske byrådsmedlemmer, som Fyens Stiftstidende har lavet, giver næsten hver femte udtryk for, at partiets udlændinge- og flygtningepolitik er for vidtgående.

»I holdningen til flygtninge konkurrerer Venstre, Socialdemokratiet og DF om at være smålige, selvcentrerede og mangle det overskud, der skal til at have et samfund i fremgang,« siger Jens Elmgreen, byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn til Fyens Stiftstidende.