OVERBLIK: Hvad er hybrid krigsførelse?

Ruslands fremfærd i Ukraine har fået eksperter til at tale om såkaldt hybrid krigsførelse. Men hvad er det?

København: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) taler torsdag ved en konference om "hybrid warfare" eller på dansk "hybrid krigsførelse" som del af et besøg i de baltiske lande.

Begrebet er ikke entydigt defineret, men er blandt andet blevet hæftet på Ruslands optræden over for Ukraine:

* Hybrid krigsførelse kan overordnet siges at dække over en strategi, hvor man blander forskellige magtmidler. Det kan være en konventionel militærindsats, "informationskrig" og cyberkriminalitet.

* I Ukraine anklages Rusland for at have lavet en "skjult" militær intervention med "små grønne mænd" uden kendetegn på uniformerne. Rusland har nægtet, at man er involveret i konflikten og dermed gjort det sværere for Nato og EU at give et klart modsvar.

* Rusland beskyldes også for at opildne til prorussiske demonstrationer i Ukraine i et forsøg på at legitimere annekteringen af Krim.

* Ifølge Kristian Jensen er der tegn på, at Rusland i bredere forstand fortsætter det, som han kalder "hybridkonflikten" med de vestlige lande ved at bruge misinformation og propaganda for at tilskynde til uro og splittelse.

* Kristian Jensen henregner også forsøg på at puste til flygtningekrisen ved eksempelvis at lade flygtninge transportere sig igennem Rusland som del af hybridkonflikten.

* Den danske udenrigsminister opfordrer Rusland til at indstille forsøgene på at destabilisere og splitte EU og i stedet vende tilbage til den samarbejdslinje, som Rusland ifølge den danske udenrigsminister førte for ti år siden.

* Rusland har omvendt gjort det klart, at EU's ønske om at knytte en række tidligere sovjetrepublikker tættere til unionen gennem en handels- og associeringsaftale er en urimelig indblanding i det, man opfatter som Ruslands interessesfære.

/ritzau/