Overblik: Hovedpunkter i regeringens finanslovsudspil

Der bliver 1,2 milliarder kroner at forhandle med Folketingets partier om i regeringens finanslovsudspil.

 
Finansminister Nicolai Wammen holdt pressemøde om finanslovforslaget for 2022 samt Økonomisk Redegørelse, i Finansministeriet i København, mandag den 30. august 2021. Se fire highlights af hans præsentation her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag formiddag regeringens bud på, hvordan næste års budget for staten skal se ud.

Her er nogle af elementerne i regeringens finanslovsudspil:

Sammenhæng mellem by og land: 430 millioner kroner i 2022.

Regeringen har i sit udspil lagt op til, at der de næste fire år skal bruges to milliarder kroner til dette. Pengene skal blandt andet gå til at finansiere to af regeringens tidligere udspil.

Finansminister Nicolai Wammen (S) fortæller mandag på et pressemøde om regeringens udspil til finansloven for næste år. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det ene omhandlede blandt andet flytning af studiepladser fra de store byer ud i landet. Det andet var rettet mod udvikling af hovedstaden, blandt andet med 23 millioner kroner i 2022 til flere idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg.

Krigskasse: Fire milliarder kroner i 2022.

Regeringen har de seneste år lagt penge til side til coronaudgifter. Der vil igen i 2022 være en sådan »krigskasse« til coronaudgifter. Der skal ifølge regeringen ligge fire milliarder kroner.

De skal være dedikeret udelukkende til coronatiltag ifølge regeringen. Nicolai Wammen har understreget, at det ikke er sikkert, at pengene skal tages i brug.

Penge til forhandlingsbordet: 1,2 milliarder kroner.

Regeringen har i sit udspil sat nogle penge af i en forhandlingsreserve, som ikke på forhånd er tiltænkt noget specifikt formål, men som regeringen påtænker skal gå til velfærd og grøn omstilling. Det er penge, som regeringen vil forhandle med resten af Folketingets partier om.

Udvidelse af boligjobordningen ophører.

Den midlertidige udvidelse af boligjobordningen for i år bliver, som finansminister Nicolai Wammen tidligere på sommeren annoncerede, ikke forlænget.

Regeringen ønsker boligjobordningen, også kaldet håndværkerfradraget, tilbage på niveauet fra sidste år. Regeringens egne støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten ønsker ordningen helt afskaffet.

Styrke kriminalforsorgen.

Regeringen vil afsætte knap 1,4 milliarder kroner til at styrke kriminalforsorgen i de kommende fire år.

Det skyldes, at kriminalforsorgens fysiske rammer er udfordret af flere indsatte og færre ansatte. Regeringen vil sikre bedre uddannelse og et styrket arbejdsmiljø blandt de ansatte.

Regeringen vil i efteråret invitere Folketingets partier til forhandlinger.

Kilde: Finansministeriet.

/ritzau/