Overblik: Her kan du hente fradrag gennem Boligjobordningen

En »permanent« og udvidet Boligjobordning, der sikrer skattefradrag til både håndværker- og serviceydelser, er en del af finansloven for 2018, der faldt på plads fredag aften.

Danskerne gør deres bolig grøn med håndværkerfradraget. I 2014 benyttede hver niende skattepligtige dansker sig af boligjobordningen, viser tal fra Skatteministeriet. Titusindvis af danskere gjorde sidste år deres bolig mere energirigtig ved hjælp af den såkaldte boligjobordning, der også går under det mere folkekære navn håndværkerfradraget. Ifølge tal fra Skatteministeriet brugte næsten 570.000 danskere sidste år håndværkerfradraget til at trække arbejdsudgifterne til håndværksarbejde, rengøring eller børnepasning fra i skat./ arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del af finansloven for 2018, som du kan læse ti hovedpunkter fra her, er en »permanent« og udvidet Boligjobordning, som kommer dig til gavn, hvis du får hjælp i hjemmet til bl.a. børnepasning, rengøring og maling af vægge. Samtidig er grønne tiltag og energibesparende løsninger tænkt ind i ordningens punkter, som en række serviceydelser, der kan give luft i hverdagen, også er en del af.

Den nye udformning af regeringens Boligjobordning sikrer, at man fremover kan få skattefradrag for håndværker- og serviceydelser med skattefradrag på op til henholdsvis 12.000 og 6.000 kroner, hvilket er de samme beløbsgrænser, der er på fradragene i dag. Samtidig er det muligt at indkassere fradrag for både håndværkerhjælp og serviceydelser, så det samlet er muligt at høste et skattefradrag på 18.000 kroner.

»Det rigtig gode er, at det bliver en permanent ordning. Derved får man ikke det her med, at man skal skynde sig sidst på året, fordi man ikke ved, hvad politikerne kan finde på,« siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, til Ritzau, med henvisning til, at der har hersket tvivl om, hvorvidt man som borger kunne få gavn af Boligjobordningen næste år.

Boligjobordningen indeholder en række serviceydelser, som man kan hente fradrag for gennem Boligjobordningen. Det er almindelig rengøring, vinduespudsning, børnepasningog almindeligt havearbejde, og samtlige af ydelserne giver mulighed for et skattefradrag på 6.000 kroner.

 • Almindelig rengøring: Der gives skattefradrag på op til 6.000 kroner til almindelig rengøring, som indbefatter bl.a. vask og aftørring af flader i boligen, rengøring af toilet og bad, støvsugning, tøjvask, støvsugning, gulvvask og boning.
 • Vinduespudsning: Der gives skattefradrag på op til 6.000 kroner til både udvendig og indvendig vinduespudsning.
 • Børnepasning: Der gives skattefradrag på op til 6.000 kroner til børnepasning i boligen samt aflevering og afhentning af børn.
 • Almindeligt havearbejde: Der gives skattefradrag på op til 6.000 kroner til bl.a. græsslåning, lugning, beskæring af buske og træer og snerydning.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Partierne, der er med i aftalen, er enige om, at håndværksydelserne skal justeres, hvilket gør, at følgende håndværksydelser fortsat vil være fradragsberettigede.

 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til nye ruder, vinduer og yderdøre samt nye terassedøre og franske altaner, hvor størstedelen er glas.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til isolering af tag, gulv og ydervægge.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller, som indbefatter reperation, installation eller udskiftning. Dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til kloakarbejde på egen grund.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til tilslutning til bredbånd, som indberetter nedgravning og indskydning af kabler på egen grund samt opsætning af modtageudstyr til mobilt og trådløst bredbånd.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til fornyelse og etablering af dræn.
 • Der gives støtte på op til 12.000 kroner til udvendigt malerarbejde, men dog ikke malerarbejde på tag.

Som noget nyt gives der også fradrag til opsætning af tyverialarmer, som kan bidrage til tryghed i hjemmet.

Selv om regeringen og Dansk Folkeparti vil fremme energirigtige løsninger gennem Boligjobordningen, er der en række ydelser på området, der frafalder. Det drejer sig om energirådgivning og installation af ladestik til elbiler. Samtidig forsvinder fradragene til bl.a. fjernelse af asbest, PCB og bly og sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse.

Prisen for at fortsætte Boligjobordningen bliver ifølge aftalen cirka 455 millioner kroner i 2018 og cirka 445 millioner kroner fra 2019 og frem. Skattefradraget, som du kan indkassere, er et ligningsmæssigt fradrag.

Boligjobordningen er skabt i 2011 med henblik på at nedbringe omfanget af sort arbejde og styrke beskæftigelsen i små og mellemstore virksomheder, men kaldes af Jonas Schytz Juul, analysechef for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), for en art skattelettelse til de rigeste, fordi det primært er personer med høje indkomster, der gør brug af Boligjobordningen. Det kan du læse mere om her.