Overblik: Her er de vigtigste punkter i økonomiaftalen

Fredag aften landede en aftale om kommunernes økonomi i 2017 efter en måneds forhandlinger.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Det såkaldte omprioriteringsbidrag er blevet et hadeobjekt, erkender finansminister Claus Hjort Frederiksen. Han har nu lovet at forsøge at finde flertal for at afskaffe det. Det betragter kommunerne som en stor sejr i en aftale, der ellers økonomisk set er stort set status quo.

Her er en oversigt over aftalens vigtigste punkter.

* Omprioriteringsbidraget erstattes fra 2018 af et såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram. Det skal frigive en milliard årligt, hvoraf en halv milliard skal kunne bruges "bredt i den offentlige sektor". Til sammenligning er omprioriteringsbidraget på en procent af kommunernes budget, hvilket svarer til 2,4 milliarder kroner.

* I 2017 får kommunerne 2,2 milliarder af omprioriteringspengene retur til "prioriterede indsatser på de borgernære serviceområder". Det skal særligt ses i lyset af flygtningetilstrømningen, fremgår det.

* Der resterer dermed 200 millioner kroner af omprioriteringsbidraget i 2017. De penge får kommunerne retur i forbindelse med finansloven, lover regeringen.

* Puljer til mere pædagogisk personale i dagtilbud og klippekort til ekstra hjemmehjælp for de svageste hjemmehjælpsmodtagere på i alt 400 millioner kroner fra finansloven for 2015 omlægges til bloktilskud fra 2017. Det skal spare bureaukrati, fremgår det.

* Det kommunale anlægsloft bliver på 16,3 milliarder i 2017, hvilket er lidt lavere end i år. En milliard af kommunernes bloktilskud bliver betinget af, at de holder deres anlægsbudgetter inden for det, der er aftalt. Hidtil har der ikke været økonomiske sanktioner, hvis kommunerne overskred anlægsrammen. Det har været et krav fra regeringen, at der skal mere styr på anlægsudgifterne.

* Tre milliarder af bloktilskuddet er betinget af, at kommunerne overholder de aftalte serviceudgifter. De er aftalt til at være 242,2 milliarder kroner.

* Særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjes til 300 millioner kroner i 2017.

* Det ekstraordinære finansieringstilskud, som finansministeren ville sløjfe, bevares. Det er på 3,5 milliarder, hvoraf to milliarder fordeles ud fra, hvor pressede kommunerne er rent økonomisk.

* Kommunerne skal holde skatten i ro, set under et. Hvis de ikke gør det, bliver de skåret i bloktilskud.

/ritzau/