OVERBLIK: Fradrag til børnepasning og grønt håndværk

Den nuværende ordning med håndværkerfradrag skal understøtte grøn omstilling og bekæmpe sort arbejde.

DF vil gøre håndværkerfradrag permanent. Ordningen udløber i år, men DF vil bevare den og gerne i udvidet model. Venstre og Konservative er positive. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Fra næste år er det som udgangspunkt ikke længere muligt at trække regningen til vinduespudseren, barnepigen eller tømreren fra i skat.

Men det er et problem, mener Dansk Folkeparti, som vil forlænge det såkaldte håndværkerfradrag - eller gøre det permanent.

Læs her, hvad håndværkerfradraget går ud på:

* Den nuværende ordning gælder for 2016 og 2017.

* Den skal understøtte grøn omstilling og klimavenlig renovering.

* Med ordningen kan borgerne få skattefradrag for to typer ydelser:

- Et fradrag på 12.000 kroner per person per år for arbejdsløn i forbindelse med håndværksydelser til udvalgte energiforbedringer og klimatilpasning. Det kan for eksempel være isolering af taget, udskiftning af vinduer og kloakrør.

- Et fradrag på 6000 kroner per person per år for arbejdsløn til serviceydelser - eksempelvis rengøring, børnepasning og havearbejde. Dette arbejde behøver ikke være klimavenligt. Fradraget skal modvirke sort arbejde.

* Man skal være over 18 år for at få håndværkerfradrag.

* Fradraget dækker kun arbejdslønnen. Derfor skal det fremgå af fakturaen, hvornår arbejdet er udført, og hvad der er betalt for arbejdstiden.

* Håndværkerfradraget kendes også som boligjobordningen. Den blev indført første gang i 2011 for at holde hånden under bygge- og anlægsbranchen.

* Da der ikke længere er lavkonjunktur i økonomien, har økonomer og nogle politikere fremført, at ordningen ikke længere har sin berettigelse.

Kilder: Bolius, Skat.

/ritzau/