OVERBLIK: Fra neger til sort afrikaner

En række kunstværker har ikke længere ord som neger og hottentot i titlen. Få et overblik over de nye titler.

København. Værkerne skal være tidssvarende, og derfor får de nye titler.

Sådan lyder det fra Statens Museum for Kunst, efter at det er blevet kritiseret, at museet vælger at give en række værker nye titler, hvor ordene neger og hottentot ikke indgår.

Få her et overblik over de gamle og de nye titler. For de sidste fire værker er det ikke lykkedes at få oplyst den gamle titel.

Den Kongelige Kobberstiksamlings værker:

* To værker med samme titel af Albert Haelwegh efter Karel van III Mander: En sort afrikaner i rustning. Cirka 1645Tidligere titel: En neger i rustning.

* Anthony de Haen, tidligere tilskrevet Rembrandt van Rijn: Afrikaner med fjerprydet turban. Populær titel: Den hvide neger. (populær titel er ikke rettet)

* Abraham Lambertsz. van den Tempel (tilskrevet): Gruppe af en siddende dame og en stående herre, knæfigurer. I baggrunden en sort afrikaner og en hund, t.h. en balustrade. Tidligere titel: Gruppe af en siddende dame og en stående herre, knæfigurer. I baggrunden en neger og en hund, t.h. en balustrade.

* Nicolai Abildgaard: Hovedet af en sort afrikaner, indfældet i en cirkel. 1792Tidligere titel: Negerhoved i en cirkel.

* Nicolai Abildgaard: Siddende allegorisk kvindefigur. Cirka 1792.Note: Udkast til bagsiden af medaljen i anledning af slavehandlens ophævelse.Tidligere note: Udkast til bagsiden af medaljen i anledning af negerhandlens ophævelse.

* Nicolai Abildgaard: Nemesis. 1792.Note: Udkast til bagsiden af medaljen i anledning af slavehandlens ophævelse.Tidligere note: Udkast til bagsiden af medaljen i anledning af negerhandlens ophævelse.

* Ebba Holm: Indrammet fremstilling af sort afrikaner. Udkast til Ebba Holms eget exlibris, samt nogle ansigtsprofilrids. 1912-1913.Tidligere titel: Indrammet fremstilling af hottentot. Udkast til Ebba Holms eget exlibris, samt nogle ansigtsprofilrids.

* Ragnvald Blix: Mc. Carthy's bevisførsel. 1954Påskrift: f.n.: Blyant: "Mc. Carthy's bevisførsel." / "- De er kommunist, Eisenhover, for å få forrædernes stemmer ved valget!" / "- Men jeg får negernes stemmer også, og så kan de bevise at jeg er neger." (citatet er ikke rettet).

Richard Winther: Francis foroverbøjet, croquis. 1959Note: Modellen er Francis (Francoise Nunnally), en 20-årig afroamerikaner fra Boston. Winther har tegnet omkring 900 forskellige tegninger af hende og har været fascineret af hendes smidige krop, rytme og skabende fantasi til croquis stillinger.Tidligere note: Modellen er Francis (Francoise Nunnally), en negerpige i begyndelsen af 20´erne fra Boston. Winther har tegnet omkring 900 forskellige tegninger af hende og har været fascineret af hendes smidige krop, rytme og skabende fantasi til croquis stillinger

Den Kongelige Malerisamlings værker:

* David Heschler, Tysk, 1611 - 1667, statuette: Afrikaner, 1626-1667. An African.

* Karel van III Mander, Hollandsk, Enten 1609 eller 1610 - 1670, olie på kobber: Hoved af en afrikaner. Head of an African.

* Conrad Sparre, Svensk, 1680 - 1744, olie på lærred: En afrikaner. An african.

* Johann Georg de Hamilton, Østrigsk, 1672 - 1737, olie på lærred: En afrikaner med jagttrofæer. An african with Hunting Trophies.

/ritzau/