OVERBLIK: Folketingspolitikeres skattefri tillæg får hug

Folketingspolitikere får årligt 62.080 kroner i et skattefrit omkostningstillæg. Det vil flere partier ændre.

Foto: Søren Bidstrup

I Enhedslisten vil et hovedbestyrelsesmedlem kræve partiskat af det skattefri omkostningstillæg, som folketingspolitikere modtager. SF foreslår helt at sløjfe tillægget.

Få et overblik over det omdiskuterede tillæg:

  • Folketingsmedlemmer modtager hver måned 5173 kroner i et skattefrit omkostningstillæg.
  • De 62.080 kroner om året skal dække diverse udgifter i forbindelse med folketingsarbejdet - som udstyr, rejser og repræsentation.
  • Vederlagskommissionen, som blev nedsat for at undersøge politikernes lønforhold, anbefalede i januar 2016 at fjerne omkostningstillægget.

Kommissionsformand Michael Christiansen udtalte i den forbindelse til Berlingske:

»Den skattemæssige værdi af det her tillæg ville være 137.000 kroner, hvis der var tale om almindelig løn, og der er ikke længere nogen begrundelse for dette tillæg efter vores opfattelse.«

  • Da Vederlagskommissionen blev nedsat i 2014, gav Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative håndslag på, at de skulle følge anbefalingerne - uanset udfaldet. Men de holdt ikke ord.
  • SF fremsatte i 2016 et beslutningsforslag om at erstatte tillægget med en ordning, hvor folketingsmedlemmer i stedet får godtgjort deres faktiske udgifter. Kun Enhedslisten og Alternativet stemte for.

Kilder: DR, Folketinget.dk og Ritzau.