Overblik: Finansloven i korte træk

Blå blok blev torsdag formiddag enige om finansloven for 2016. Politiko.dk giver dig her en hurtig gennemgang af de nye initiativer og pengeposer.

(Foto: Uffe Weng/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag formiddag faldt Venstre-regeringens finanslov for 2016 på plads - og den er sikret med stemmer fra de øvrige borgerlige partier.

Men hvad er der sat penge af til, og hvor skal pengene hentes? Du får et hurtigt overblik her.

HER ER DER AFSAT PENGE:

Sundhed og ældre:

- Der afsættes i alt 2,4 mia. kr. i 2016 på sundhedsområdet, især med fokus på ældre borgere, og der bliver yderligere afsat 1 mia. kr. årligt til en værdig ældrepleje i landets kommuner.

- Pengene til sundhedsområdet dækker bl.a. over 50 mio. kr. årligt til en styrket indsats på fødeafdelingerne, 20 mio. kr. i 2016 til en styrket bekæmpelse af infektioner på sygehusene og 20 mio. kr. i 2016 til at styrke akutindsatsen i landets yderområder.

- Der er afsat 300 mio. kr. i 2016 og 450 mio. kr. fra 2017 og frem til at sikre en hurtigere udredning og behandling af patienter på landets sygehuse, og der afsættes henholdsvis 320 mio. kr. i 2016 og herefter 300 mio.kr. årligt til en national handlingsplan for de ældre, medicinske patienter. Det handler blandt andet om at reducere ovebelægningen.

- Ældremilliarden i kommunerne kan både bruges til varme hænder, altså til at ansætte mere personlae, eller til kompetenceudvikling, afhængig af behovet i den enkelte kommune.

Skatter og afgifter:

- Registreringsafgiften for personbiler og motorcykele rbliver nedsat fra 180 pct. i dag til 150 pct. fremadrettet.

- Grundskylden bliver fastfrosset i 2016, så boligejerne skal betale det samme i grundskyld næste år som i år, hvis kommunernes grundskyldpromille altså er uændret.

- Den såkaldte NOx-afgift bliver pr. 1 .juli 2016 sænket til det niveau, den oprindeligt lå på ved dens indførelse.

- Reklameafgiften annulleres.

- Der afsættes 200 mio. kr. årligt til at nedsætte bo- og gaveafgiften i sager om overdragelse af familievirksomheder, og afgifterne skal sænkes yderligere fra år 2018 og frem, hvilket der afsættes i alt 2,1 mia. kroner til over tre år.

- Der afsættes 210 mio. kr. årligt til en erhvervsskattereform, der skal forenkle erhvervsbeskatningen.

- Muligheden for at købe individuelle medarbejderaktier skattefrit bliver genindført.

- Regeringen har for et stykke tid siden indgået en bred aftale om at videreføre BoligJobordningen, det såkaldte håndværkerfradrag, med tilbagevirkende kraft i 2015 og i 2016-2017 i en ny form, hvor eksempelvis også bredsbåndsetablering tæller med.

Politi:

- Med politiaftalen, der faldt på plads for få dage siden, er der afsat yderligere 1,9 mia. kr. til politiet frem mod 2019.

Vækst:

- Der bliver afsat 150 mio. kr. årligt til vækstinitiativer, der skal skabe udvikling »i hele Danmark«.

- En pulje på 75 mio. kr. årligt er afsat særskilt til intiativer inden for fødevare- og landbrugserhvervet. Desuden bliver der afsat 75 mio. kr. i 2016 og herefter 150 mio. kr. årligt til miljøtiltag, der kan kompensere for, at man lemper kvælstofreguleringen for landbruget.

Uddannelse:

- Landets erhvervsskoler får 150 mio. kr. i 2016 til at hjælpe dem med at implementere erhvervsuddannelsesreformen.

- De frie grundskoler får øget deres statslige tilskud med 2 pct., hvilket koster 120 mio. kr. årligt.

Udviklingsbistand:

- Der afsættes en reserve på 300 mio. kr. i 2016, som kan bruges på et højere dansk bidrag til den igangværende flygtningekrise og nærområdeindsatsen. Herudeover nærområdeindsatsen af den humanitære bistand øget med 50 mio. kr. i 2016 i forhold til budgettet for 2015.

HER SKAL DER HENTES PENGE:

- Regeringen har for nylig indgået en aftale om at udvide den såkaldte integrationsydelse til at omfatte alle, der ikke har opholdt sig i Danmark i mindst syv ud af de seneste otte år, og som altså ikke længere kan modtage den højere kontanthjælp, som de gør i dag.

- Onsdag indgik regeringen en aftale om et nyt kontanthjælpsloft, der også vil betyde færre udgifter.

- Ser man på det overordnede regnestykke, så er det i høj grad »centrale reserver«, der skal bruges til at finansiere finansloven, hvilket altså dækker over de mange besparelser, regeringen har lanceret på en lang række områder i den senere tid. Der hentes dog også nogle hundrede millioner kroner som en del af Statens indkøbsprogram og ved at rebudgettere boligjobordningen.

Kilde: Finansministeriet. Læs mere her.