OVERBLIK: Det siger politikerne om Europol-problem

Flere partier er klar til at lade danskerne gå til en folkeafstemning om Europol, hvis parallelaftale glipper.

Hvis Danmark ikke kan få en parallelaftale om Europol, skal danskerne til folkeafstemning, mener flere politikere. Free/Johan Wessman, News Øresund Fold sammen
Læs mere

København. EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, sagde tirsdag, at Danmark ikke skulle gøre sig forhåbninger om at få en parallelaftale om Europol. Det har fået flere partier til at tale om en folkeafstemning på området.

Se reaktionerne her:

* Udenrigsminister Kristian Jensen, Venstre:

- Jeg har ikke opgivet at få en aftale, derfor er det det spor, jeg forfølger.

- Jeg mener, at det er for tidligt at snakke om en ny afstemning. Vi respekterer det valg, danskerne traf sidste år, også selv om vi var uenige i det. Det valg betyder, at vi nu forsøger at lave en aftale om Europol.

* De Radikales leder, Morten Østergaard:

- Timeglasset løber ud, og af hensyn til Danmarks forbliven i det europæiske politisamarbejde har vi behov for at få afklaret den her sag.

- Derfor opfordrer jeg regeringen til at få Dansk Folkeparti til at stå ved løftet om, at vi forbliver en del af Europol efter 1. maj 2017, også selv om det måtte kræve en ny folkeafstemning.

* EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeparti:

- Det (at få en aftale om Europol, red.) er en lille ting, det er et lille problem, Danmark har. Andre lande har andre problemer, dette bør kunne løses.

- Hvis det skal stå til troende, det Løkke siger, at der ikke kommer en ny folkeafstemning, uden at DF bakker op om et ja. Så har han kun den mulighed at lave en parallelaftale eller at udskrive en folkeafstemning om Schengen, siger han.

* Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard:

- Det var så tæt på, som man kunne komme i går, derfor er man også nødt til nu at overveje, hvad der skal ske.

- Hvis vi skal have en folkeafstemning, er det afgørende for os, at de partier, der forsikrede danskerne om, at man kunne få en aftale, er med til at tage et ansvar for det valgudskrivningsgrundlag, der måtte komme.

* De Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen:

- Vi ønsker medlemskab af Europol, og vi forsøger naturligvis til det sidste med en aftale, men ellers må en ny afstemning til, og vi går ud fra, at nejsigerne holder deres løfte om, at vi skal med i Europol.

/ritzau/