OVERBLIK: Derfor vinder eller taber vi til robotterne

Optimisterne tror, at teknologien vil skabe job. Pessimisterne mener, at vi nu kan blive ubrugelige.

København. Optimisterne mener, at mere avancerede robotter og kunstig intelligens vil skabe velstand uden at gøre folk arbejdsløse. Her er hvorfor:

* Vi har gjort det før: Teknologi har mange gange før truet med at gøre mennesket overflødigt. Det troede man også med alt fra dampmaskiner til de første computere og robotter i sidste århundrede, men det holdt ikke stik.

* Nye job opstår: I kølvandet på ny teknologi opstår nye brancher, som vi ofte slet ikke har tænkt på. Eksempelvis havde ingen for blot få år siden hørt om en smartphone eller en app.

* Nye teknologier vil skabe velstand: Selv hvis nogle opgaver bliver overflødige, så der er mindre arbejde til mennesker, vil robotterne producere og skabe penge til at betale for eksempel borgerløn og til, at vi kan opretholde vores samfund.

-

Pessimisterne tror, at mennesket vil få gavn af den nye teknologi og tjene penge på den. Men vi vil tabe kampen om job. Her er hvorfor:

* Mennesket er ikke længere unikt: Den nye generation af robotter og kunstig intelligens vil for første gang komme helt tæt på en del af menneskets unikke egenskaber som bevægelser og tankemønstre. Det har ikke været tilfældet med tidligere teknologi, som alene har givet simpel muskel- og regnekraft.

* En klasse af ubrugelige: Undersøgelser viser, at stadig flere arbejdsopgaver bliver gjort overflødige. Det er ikke kun ufaglært arbejdskraft, men også advokater og læger, som kan erstattes.

* Nye job bliver taget af robotter: Mange job i følgeindustrier vil også kunne klares af robotter og kunstig intelligens. Dermed risikerer en gruppe af mennesker at blive ubrugelige.

/ritzau/