Organisationer: Foruroligende Pind-forslag

Søren Pinds forslag om, at ulandshjælp i stedet skal gå til bekæmpelse af ekstremisme, er dybt foruroligende, mener en række nødhjælpsorganisationer.

Nepal er et af de lande, der kan risikere at miste ulandsstøtten fra Danmark. Den er i dag på 230 millioner kroner. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere

Der er allerede grundige og langsigtede projekter, der bekæmper fattigdom og ekstremisme og slår et slag for demokratiet i de lande, Danmark yder ulandsbistand til.

Sådan lyder det fra en række nødhjælpsorganisationer, der er bange for, at Søren Pinds forslag om næsten at halvere antallet af de partnerlande, vi yder bistand til, vil ødelægge det arbejde, der er i gang i landene. 

Læs også: Ulandshjælp skal bruges mod ekstremisme

Læs også: Pind får kritik for nødhjælpshjemmeside

- Vi er kritiske i forhold til forslaget. Det er for kortsigtet, bureaukratisk, og jeg er bange for, det ikke får den tilsigtede virkning. Skal vi gøre noget for demokratiet og den menneskelige frihed i de lande, så er det lange seje træk, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Minister på slingrekurs

Han mener desuden, at ministeren er på en slingrekurs i forhold til politikken på området.

- Ministeren har lige nedlagt to puljer for henholdsvis at fremme kvinders rettigheder og bekæmpelse af HIV og aids. Det var ellers områder, hvor vi endelig kunne se noget fremgang, men han fjernede dem for at gøre op med puljesystemet. Nu laver han så minsandten en ny pulje, der igen ødelægger det arbejde, vi er i gang med, siger Henrik Stubkjær. 

Din mening: Nytter Pinds radikaliseringsforslag

Det samme mener Mellemfolkeligt Samvirke.

- Det er håbløst at gå tilbage til puljesystemet. Det vil blive endnu en rapporteringsbyrde. Hvis vi vil arbejde for mere frihed, bør det tænkes ind i strategien for det enkelte land, siger Trine Pertou Mach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, til JP.

Vi tænker på os selv

Hos hjælpeorganisationen Ibis er man også kritiske overfor Søren Pinds forslag. Her mener man, at forslaget i bund og grund går ud på, at man tager penge fra de fattige til at afhjælpe vores egen sikkerhed, og det vil få den helt forkerte virkning, siger Vagn Berthelsen, der er generalsektretær i Ibis.

- Ekstremisme opstår på grund af mange ting, men en af grundene er fattigdom. Det er let for ekstremistiske grupper at lokke unge ind i gruppen, hvis det giver dem en overlevelsesmulighed. Søren Pinds forslag er kortsigtet. Det er en langsigtet proces at bekæmpe fattigdom og ekstremisme, og den er vi godt i gang med, siger han.