»Oppositionens styrke har været den interne blå uenighed – og det, at man bare kunne lægge sig i flyverskjul«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra uge tre af 2017. Vi skal rundt om »stakkelhadere«, regeringens politiskolenederlag og et manglende fælles projekt i rød blok. Du får hele overblikket fra ugen samlet lige her.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

God-lørdag-morgen og velkommen til denne tredje ugepost.

Det er her, vi hver lørdag giver dig ugen i dansk politik i kondenseret form.

Så mens du sidder med din morgenkaffe, kan du her komme på guidet tur gennem ugens vigtigste politiske begivenheder. Kort og godt kigger vi tilbage, følger op og sætter i ramme for dig.

I dag starter vi med det, mange politikere ofte peger på som det sværeste ved det at være politiker; at sende danske soldater i krig.

Det var Politiken, der sent torsdag kunne fortælle, at regeringen torsdag holdt en tophemmelig briefing for en række partier i Forsvarsministeriet, hvor der blev redegjort for planerne - og hvor deltagerne ifølge Politiken blev bedt om forlods at deponere deres telefoner uden for mødelokalet. Fredag blev beslutningen så truffet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, og det betyder, at de danske jægersoldater, som i øjeblikket er udsendt i Irak - det drejer sig om 60 personer - i fremtiden får mandat til også at krydse grænsen til Syrien.

»Regeringen har derfor på baggrund af en konkret henvendelse fra koalitionen besluttet at udvide opgaverne for specialoperationsstyrkerne i Irak og Syrien,« sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efterfølgende.

Både SF og de Radikale afviser at støtte den udvidede mission. Der er simpelthen ikke nogen klar plan - hverken for missionen eller for tiden bagefter, mener den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard:

»Det vi begiver os ud i nu fuldstændig ukendt farvand. Og jeg stiller mig stærkt undrende over for, at man med så kort et aftræk, og med så mange ubesvarede spørgsmål, vil sende Danmark direkte ind i kamp,« sagde Lidegaard fredag til Berlingske.

Regeringen har ligeledes planer om at lade den danske fregat Peter Willemoes sejle sammen med en amerikansk hangarskibsgruppe fra februar til maj i år.

S vil ikke være »stakkelhadere«

Vi forlader debatten om de danske jægersoldater for denne gang og kaster os over noget ganske, ganske andet.

De ledige skal nemlig ikke »pines og plages« yderligere - og ældre skal kunne trække sig tilbage og nyde den tredje alder, mener Socialdemokratiet, som i den forgangne uge i Berlingske meldte klart ud:

Det skal være slut med yderligere reformer, der øger arbejdsudbuddet i Danmark. Politikerne skal ikke være »stakkelhadere«.

Dermed lagde partiets magtfulde gruppeformand, Henrik Sass Larsen, sig i slipstrømmen på en række topøkonomer, der i løbet af årets første dage advokerede for, at det ikke længere kan betale sig at presse folk i arbejde.

Til gengæld markerede S-udmeldingen endnu engang en klokkeklar forskel på synet på netop reformer mellem S og partiets gamle regeringsallierede, de Radikale, der i løbet af årets første uge igen gentog, nødvendigheden af at få danskerne til at arbejde længere.

Og de Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, kaldte da også Sass-udmeldingen for »pudsig« i torsdags.

»Intet fælles projekt i rød blok«

Vi skal også lige runde en vigtig historie fra i tirsdags. Til det, skal vi bruge Information, der under overskriften »Intet fælles projekt i rød blok« satte fokus på...ja, rød blok. Ifølge avisen er billedet lige nu dette:

Alternativet ikke vil sættes i bås med S. SF har gjort det til et »ultimativt« krav for at kunne pege på Mette Frederiksen som statsminister, at hun fjerner kontanthjælpsloftet. De Radikale foretrækker en regering, hvis parlamentariske grundlag går hen over »midten«.

Og Enhedslisten revurderer lige nu sin »parlamentariske strategi« for at undgå en eventuel gentagelse af årene med Thorning-regeringerne, hvor partiet ikke fik megen af sin politik igennem.

Er der noget fælles rødt projekt?

Nej, mener Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper:

»Og det betyder også, at svaret på spørgsmålet om, hvorvidt der er et alternativ – i ordets bogstaveligste forstand – nok er ja. Men er der også et politisk alternativ i den forstand, at vi ville få en anden politik, hvis regeringsmagten skifter? Det kommer an på, om Socialdemokratiet er villig til at føre en sådan – og det kommer særligt an på, hvordan stemmerne falder ud i blokken efter folketingsvalget,« sagde hun i tirsdagens Information.

I den blå lejr slikkede de sig om munden:

»Oppositionens styrke har været den interne blå uenighed – og det, at man bare kunne lægge sig i flyverskjul,« sagde Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Her kan du se Informations vurdering af de ti vigtigste uenigheder i rød blok.

Ugens portræt

»Som det eneste nuværende medlem af Folketinget kommer jeg nu op på museumsvæggen. Så ved man klokken er ved at falde i slag. Så ved man, at man har lovet ikke at komme tilbage,« sagde Socialdemokratiets Mogens Lykketoft fredag til Ritzau i forbindelse med offentliggørelsen af det portræt af ham, der nu kommer til at hænge på Christiansborg.

Jp.dk dækkede begivenheden fredag:

»71-årige Mogens Lykketoft har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet siden 1981. Blandt meget andet har han nået at være skatteminister, finansminister, udenrigsminister og partiformand. I 2011 blev han valgt til den mest fornemme post i kongeriget – posten som formand for Folketinget – men forlod stillingen i juni 2015 for at blive formand for FN's Generalforsamling i New York for en etårig periode.«

Du kan læse artiklen her - og det bør du gøre, for så kan du ogsp se flere af de andre tidligere folketingsformænd ved siden af deres portrætbilleder.

Ugens optur

Kunne Socialdemokratiet tegne sig for. 41.000 vælgere har partiet hentet over midten fra kriseramte Dansk Folkeparti, viste en undersøgelse af vælgervandringer siden valget, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for netavisen Altinget.

Ugens nederlag

Tegner regeringen sig for.

»Der har været en række kritiske røster ude omkring placeringen af politiskolen i Herning. Placeringen skal ikke være det afgørende,« sagde de Konservatives partiformand og justitsminister, Søren Pape Poulsen, pludselig torsdag aften.

Dermed er alt kastet op i luften, når forligspartierne mandag mødes til forhandlinger om placeringen af den efterhånden meget omtalte politiskole.

Den politiskole om hvilken, Statsministeriet har mørklagt store dele af dokumenterne omkring.

Den politiskole, der ellers med regeringens beslutning om Herning nok engang havde cementeret Herning-borgmester Lars Krarups varme linje til Statsministeriet.

Og den politiskole, som ifølge DFs folketingsmedlem og 2. viceborgmester i netop Herning, Dennis Flydtkjær, er vigtig til ganske opsigtsvækkende at bryde med DFs partilinje og offentligt kritisere sit eget parti.

Slagsmålet fortsætter i øvrigt:

Ugens analyse

Handler også om politiskolen. For det burde være en vindersag, skriver Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaard: Flere politibetjente til en trængt ordensmagt – og i den anledning også en ny politiskole i Vestdanmark, der godt kunne bruge tilflyttere, arbejdspladser og et nyt vartegn for lokalområdet.

Alligevel er spørgsmålet om placeringen af en ny politiskole endt som en politisk gøgeunge, der bliver ved med at presse regeringen i defensiven og give anledning til kritik og dybe suk på landets borgmesterkontorer.

Hvorfor?

Svaret er, lyder analysen i dag i regeringstoppen, at sagen er endt som en giftig cocktail af dårlig håndtering, intern stedfortræderkrig i Venstre og ivrig lokalpatriotisme.

Læs hele analysen her.

Ugens nye virkelighed

Thyra Frank blev hyldet for sit frisind og sit opgør med regeltyranni på plejehjemmet Lotte. Nu har hun som ældreminister mødt den politiske virkelighed, og den har allerede fra dag ét udfordret hendes visioner. Berlingske fortalte onsdag baggrunden om det stormvejr, der har omgærdet Thyra Frank, siden hun i november blev ny ældreminister.

Torsdag forsvarede udlændingeminister Inger Støjberg (V) ældreminister Thyra Frank, som i Støjbergs øjne er udsat for en usaglig personjagt, der blotlægger en politisk kultur, der kammer over i »kattens leg med musen«.

Ugens krav

Samtlige partier uden om regeringen mener, at Folketinget skal have nye og bedre muligheder for at kontrollere regeringens magtudøvelse. Folketinget skal kunne iværksætte undersøgelser af regeringsmagten, lyder det. Læs mere om den historie her.

Ugens serie

I den forløbne uge har vi på Berlingske sat gang i en ny serie: De politikere vi ikke har, hedder den. Her i ugeposten, har vi kondenseret de første artikler i serien således:

Bertel Haarder: Gå dog ind i politik i stedet for at være så helvedes klog, Asger Aamund.

Asger Aamund: Nej tak! Folketinget er fyldt med inkompetente kolbøtter.

Serien fortsætter i den kommende tid, men Venstres Jakob Ellemann-Jensen er ikke imponeret, efter at have læst Asger Aamunds afvisning af Bertel Haarders opfordring:

Ugens gode ide

Der er næppe tvivl om, at intentionerne var gode, da parterne bag et udviklingspolitisk forlig i den forgangne uge blev enige om at forevige øjeblikket. Udførelsen, derimod...Ja, bedøm selv:

Ugens aktier

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har aktier for halvanden millioner kroner i Apple og godt en million i Novo Nordisk, viste en opgørelse fra regeringen i tirsdags. Og det er problematisk, mener Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti ikke kan se problemet.

Du kan se her, hvad Brian Mikkelsen - og regeringens øvrige ministre - har investeret deres penge i.