Oppositionen savner endnu svar på terrorspørgsmål fra justitsministeren

Oppositionen fik ikke besvaret centrale dele af de spørgsmål om terrorberedskabet, de præsenterede justitsministeren for mandag. De ser nu frem til samråd.

Oppositionen vil mandag d. 11. maj 2015 have svar på en række spørgsmål om politiets terrorredegørelse fra justitsminister Mette Frederiksen. Retsordførerne kommer her ud efter at have vendt den nye terrorrapport, der handler om drabene foran Krudttønden og Synagogen i København i Februar 2015. Her ses, fra venstre, Mai Mercado (C), Jan E Jørgensen (V), Karsten Lauritzen (V) og Martin Henriksen (DF) efter mødet. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets borgerlige retsordførere blev ikke meget klogere, da de mandag mødtes med justitsminister Mette Frederiksen (S) for at drøfte den omstridte redegørelse af sikkerheden i forbindelse med terrorangrebet i København i februar.

»Desværre var der ikke mange svar på de centrale spørgsmål, vi havde, for eksempel hvorfor der gik fire timer efter terrorangrebet ved Krudttønden, til der var bevogtning ved synagogen. Vi fik heller ikke svar på, hvornår regeringen fik besked om det,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

De kritiske spørgsmål er opstået, efter Mette Frederiksen onsdag i sidste uge fremlagde politiets redegørelse for terrorangrebet i København.

I rapporten kom det frem, at det efter terrorangrebet ved Krudttønden på Østerbro tog politiet fire timer, før der blev iværksat bevogtning ved synagogen i Krystalgade i det centrale København. Gerningsmanden angreb senere synagogen, hvor han dræbte en privat sikkerhedsvagt og sårede to betjente.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde ellers oplyst til regeringens sikkerhedsudvalg, at der hurtigt blev iværksat bevogtning af synagogen, hvilket statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også videregav til offentligheden.

De borgerlige partier har allerede meldt ud, at man vil hive Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt i samråd om sagen.

»Nogle af spørgsmålene vil vi også stille offentligt, for der er brug for, at det kommer frem, hvad der præcis er sket,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), der mener, at der fortsat »svæver nogle store spørgsmålstegn« over sagen.

Mai Mercado (K), retsordfører for de Konservative, ser især frem til at komme tættere på et svar om, hvorfor politiet brugte så lang tid, før der blev sendt betjente ud for at beskytte synagogen.

»Jeg glæder mig til samrådet, hvor vi kan få en direkte diskussion med ministeren,« siger Mai Mercado, som sammen med Peter Skaarup også undrede sig over, hvorfor Københavns Politi var repræsenteret ved mandagen møde, men ikke PET.

»Det, der står tilbage, er, at justitsministeren fortæller os, at man først får besked om de fire timer, da redegørelsen kom. Så kan man belejligt lægge ansvaret over på PET, som så ikke var til stede i dag. Så den del kunne vi heller ikke få svar på,« siger Peter Skaarup.