Oppositionen reagerer på alvorlig regeringskritik fra De Radikale: »Jeg håber, at de vil gøre mere, end bare at tale om det«

Oppositionspartierne reagerer nu på De Radikales bemærkelsesværdige kritik af regeringens forvaltning af magten. Venstre kalder regeringens adfærd »udansk« og mener, at det skaber mistillid. Mens Socialdemokratiet afviser kritikken, har Enhedslisten og SF ingen kommentarer.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kan for en sjælden gangs skyld erklære sig enig med en radikal formand, siger han. Thulesen Dahl mener, at Sofie Carsten Nielsens kritik af regeringen rammer hovedet på sømmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af Folketingets partier tilslutter sig De Radikales bemærkelsesværdige kritik af regeringen.

I et stort interview til Berlingske kritiserer De Radikales Sofie Carsten Nielsen regeringen for at vise »ringeagt« for Folketinget. Samtidig mener Sofie Carsten Nielsen, at regeringen bruger embedsmændene på en »farlig måde«.

Samme holdning har Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. Hun mener, at regeringen har et stærkt problematisk forhold til embedsværket og til magtudøvelse i det hele taget.

»Jeg er dybt bekymret over den måde, Mette Frederiksen udøver sin magt på. Hun vil bestemme over alle, og når så hendes beslutninger fejler, fralægger hun sig bare ansvaret og sparker nedad på ministre og medarbejdere. Det er meget udansk, og det skaber mistillid i vores samfund,« skriver Sophie Løhde i en kommentar til Berlingske.

I interviewet til Berlingske retter Sofie Carsten Nielsen også skytset mod regeringens håndtering af minksagen og de slettede sms'er. Ligeledes kritiserer hun de korte tidsfrister, som regeringen har givet Folketinget og Epidemikommissionen i arbejdet med at håndtere corona.

Sofie Carsten Nielsen går endda så vidt, at hun advarer regeringen om, at de radikale mandater ikke er givet.

»Jeg kan ikke se for mig, at vi bare fortsætter på samme måde som i de seneste år – som støtteparti for en etpartiregering, der kører i den rille, de gør nu. Det er ikke langtidsholdbart,« siger Sofie Carsten Nielsen i interviewet.

Venstres politiske ordfører, har derfor en klar opfordring til De Radikale.

»Vi har med minkskandalen set, at landets statsminister ikke respekterer Folketingets granskningskommission, men aktivt modarbejder, at relevante oplysninger om Mette Frederiksens lovbrud kommer frem i lyset. Det er ikke værdigt for en retsstat. Jeg håber, at Sofie Carsten Nielsen og De Radikale vil gøre mere end bare at tale om det, for Mette Frederiksens magtarrogance er skadelig for Danmark,« siger Sophie Løhde.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, kalder blandt andet regeringens magtudøvelser »dybt bekymrende«. Hun har en klar opfordring til De Radikale: »Jeg håber, at Sofie Carsten Nielsen og De Radikale vil gøre mere end bare at tale om det. For Mette Frederiksens magtarrogance er skadelig for Danmark.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Radikale bør holde fast

De fleste oppositionspartier har samme billede af regeringen, som De Radikale tegner i interviewet. Blandt andet Konservative, hvor politisk ordfører Mette Abildgaard fremhæver, at regeringen i vid udstrækning har udvist magtfuldkommenhed under coronakrisen.

»Regeringen har travlt med at tilrane sig muligheder for at udøve maksimal magt. Det oplevede vi under corona, hvor regeringen udnyttede de beføjelser, den havde fået af Folketinget i meget vid udstrækning. Vi ser det også i Minkkommissionen, som regeringen modarbejder ved at fortætte med at slette sms'er, selvom den er blevet bedt om at stoppe med dette,« siger Mette Abildgaard.

Hun er derfor glad for, at De Radikale melder sig på banen med kritik.

»Den magtfuldkommenhed klæder ikke det danske demokrati og derfor er det enormt befriende, at kritikken bliver rettet af et af de partier, der står bag forståelsespapiret, og som udgør regeringens parlamentariske grundlag,« siger Mette Abildgaard.

Også formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl er glad for, at De Radiale gør indvendinger mod regeringens forvaltning af magt.

»Det er ikke hverdagskost, at jeg er enig med en radikal formand, men Sofie Carsten Nielsen rammer fuldstændig plet med sin kritik af Socialdemokratiet som regeringsparti. Det er forfriskende, og det er mit håb, at hun holder fast i de principper, som hun kommer frem med, selvom hun bliver inviteret på frokost på Marienborg,« siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden fremhæver, at kritikken har en vis tyngde, fordi den ikke bare handler om et enkelt lovforslag, men grundlæggende drejer sig om regeringens måde at agere på som etpartiregering.

»Når hun bringer sig selv op på den store klinge, bør hun også lade det få konsekvenser for Socialdemokratiet, hvis det ikke grundlæggende ændrer stil som regeringsparti,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokratiet afviser – støttepartier lukker i

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, har i et interview til Berlingske svaret på kritikken. Han mener ikke, at regeringen er lukket, magtfuldkommen og egenrådig, men siger blandt andet, at regeringens håndtering af coronapandemien har bygget på transparens og åbenhed:

»Vores strategi baserer sig direkte på transparens. Vi har haft en enorm transparens om de anbefalinger, der er kommet fra myndighederne, fordi vi ved, at der er en sammenhæng mellem den transparens og den tillid, vi ser afspejlet i befolkningen til restriktionerne.«

Christian Rabjerg Madsen afviser i interviewet ligeledes kritikken af regeringens sletning af sms'er. Praksis har bygget på et hensyn til informationssikkerhed, forklarer han. Du kan læse hele interviewet her.

Berlingske har været i kontakt med regeringens støttepartier SF og Enhedslisten med henblik på at få et interview omhandlende De Radikales kritik og regeringens forvaltning af magten. De to partier har ikke ønsket at kommentere dette.