Oppositionen efterlyser klima og velfærd i blå 2025-plan

Oppositionen dumper ikke overraskende regeringens 2025-plan. Den mangler fokus på velfærd og klima, lyder det.

Enhedslistens Pernille Skipper anklager regeringen for »klokkeklart vælgerbedrag« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Regeringen sigter efter et øget råderum på 33 milliarder kroner i 2025. De skal blandt andet bruges til at sænke skatterne, lyder det i 2025-planen.

Men hvor er pengene til vækst og klima, lyder spørgsmålet fra oppositionen, der vanen tro piller regeringens store plan ned.

»Regeringen ser med 2025-planen ud til at vende ryggen til den grønne omstilling og svigter vores ansvar over for resten af verden,« siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, i en skriftlig kommentar.

»Fremtidige generationer kan med god ret spørge sig selv, hvad regeringen dog havde gang i i det herrens år 2017, hvor man så stort på de største udfordringer, vi har stået over for som menneskehed.«

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, skruer en tak op for retorikken og anklager regeringen for »klokkeklart vælgerbedrag«:

»Vi har hørt sangen gang på gang: Der skal skæres for at sikre fremtidens velfærd. Som da de forringede efterlønnen og hævede pensionsalderen.«

»Men med 2025-planen indrømmer regeringen jo, at det har været løgn alle de år. Nu vil de bruge pengene på skattelettelser til de mest velhavende og for virksomhederne,« siger Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Hvis pengene bruges til skattelettelser, er der ikke råd til, at velfærden kan følge med, lyder kritikken videre - også fra SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen:

»Regeringens nye 2025-plan viser med al tydelighed, at der er penge nok til velfærd, hvis ikke pengene brændes af på skattelettelser.«

»Vi kan skabe en bedre hverdag for børn, syge og gamle uden at gennemføre nye, ulighedsskabende reformer,« siger hun i en skriftlig kommentar.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, kalder på Twitter 2025-planen for »en bil med fire flade dæk«.

»Radikale er i kedeldragten. Klar med donkraften, så vi gør Danmark større med flere penge til uddannelse,« skriver han.

Regeringen vil øge beskæftigelsen med op mod 60.000 personer - og målet er, at den samlede velstand er øget med 80 milliarder kroner i 2025.

/ritzau/