Oppositionen bakker op om asylstop ved Danmarks grænse

Flygtninge skal fremover søge asyl, mens de befinder sig i et tredjeland uden for Europa, mener regeringen.

Dan Jørgensen forventer ikke, at regeringen lægger op til at tage flere asylansøgere, selv om den ønsker et nyt asylsystem. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

København. Det skal ikke kun være de flygtninge, som er modige nok til at krydse et farligt hav i en lille jolle, der skal have mulighed for at søge asyl i Danmark.

Det siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, som ser positivt på regeringens ønske om et nyt asylsystem.

Regeringen mener ifølge Berlingske, at det skal være umuligt at søge asyl ved Danmarks grænse. Det skal i stedet ske i nogle af EU's tredjelande.

- Det ville være bedre, hvis man kan hjælpe dem, der har behov. Muligheden kan være at tage dem direkte fra tredjelande, så flygtninge ikke skal på en farefuld færd for at komme til Danmark, siger Dan Jørgensen.

Også Dansk Flygtningehjælp er positiv. Generalsekretær Andreas Kamm kalder ideen "sympatisk".

Regeringen vil hente opbakning til en ny model fra "ligesindede europæiske partnere". Det vil nemlig kræve ændringer i de europæiske asylregler.

Særligt Tyskland og Østrig har gjort sig tanker om et system, der skal stoppe asylansøgere uden for EU's ydre grænser.

De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, bakker også op om regeringens ønske om en ny asylmodel.

- Det lyder som et skridt i retning af fælles europæiske løsninger, hvor man samarbejder med de andre lande om ordentlige modtagevilkår og asyl til dem, der har brug for det, og tilbage med dem, der ikke har, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Hvis det er den kurs, regeringen er på vej ind på, synes jeg, det er meget positivt.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er bekymret over regeringens planer. Han mener, at der kan være tale om lempelser af asylpolitikken.

Men det mener Dan Jørgensen ikke, at han skal frygte.

- Jeg kender Inger Støjberg meget dårligt, hvis hun lægger op til en ordning, der skal medføre massivt flere asylansøgere i Danmark, siger han.

- Det er ikke sådan, jeg forstår det. Det er heller ikke det, vi vil støtte, fordi vi synes også, det er vigtigt at holde antallet af asylansøgere nede.

/ritzau/