Opposition: Vi opgiver ikke

”Saglige argumenter for en ny asylaftale står i kø. For få måneder siden ville jeg faktisk have troet, at den nuværende integrationsminister ville have nægtet at stemme for”

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lød det fra Morten Østergaard, da han åbnede dagens forespørgselsdebat om de afviste asylansøgere, der foregår i Folketinget lige nu.

Men sådan bliver det ikke. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) fastholder, at der er sket forbedringer for de afviste asylansøgere i den nye aftale.

”Det har været vigtigt for regeringen at forbedre asylfamiliernes forhold”, sagde ministeren og pegede ud over muligheden for egen bolig efter tre år efter endelig afslag.

”Alt sammen initiativer, der har et humanitært sigte og kan iværksættes straks. Jeg vil ikke være med til at trække pinen ud, de skal ikke vente længere, ” sagde Birthe Rønn Hornbech.

Hun understregede, at asylaftalen kun er en lille flig af de fremtidige tiltag på området. Regeringen er ved at nedsætte et ekspertudvalg, der skal se på asylpolitikken i andre lande, og hun opfordrede oppositionen til at være med .

Men det er der ingenting, der tyder på.

Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen kritiserede den smalle aftale mellem regeringen og Dansk Folkparti, mens SF’s Morten Østergaard understregede, at diskussionen ikke stopper her.

”Vi opgiver ikke her. Sagen har haft stor interesse fra offentligheden og var en stor del af valgkampen. Men forhandlingerne er foregået for nedrullede gardiner”, lød kritikken fra Morten Østergaard.

Han pegede blandt andet på de danske forskere og på Dansk Røde Kors, der har kritiseret tre års-grænsen for, hvornår asylansøgerne må flytte i egen bolig.

”Man kan spørge sig selv, hvorfor Dansk Røde Kors så ikke siger fra”, sagde han.