Opholdssted: Ny identitet til etniske unge er sidste udvej

Ny identitet er en stor mundfuld for truede unge muslimer og skal kun tilbydes i ekstreme tilfælde, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Ny identitet til unge muslimer, som føler sig fanget i religiøse miljøer, er ikke altid løsningen.

Sådan lyder det fra Anita Johnson, leder af RED-safehouse, en selvejende institution, der driver et sikkert og skjult opholdssted for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, lægger op til en "kulturel" frihedskamp" for unge muslimer. Heriblandt, at ny identitet skal tilbydes til disse unge muslimer.

- Hvis man skal tænke ny identitet, så skal det være i de helt ekstreme sager, hvor unge er så truet gennem en længere periode, at man skal sikre dem bedre, siger Anita Johnson til Ritzau.

- På RED bliver de unge ikke tilbudt nye identiteter, fordi det kræver nogle store ofre for de unge. Så skal de afskrive, at de nogensinde tager kontakt til deres familie eller tidligere netværk igen. Det er for stor en mundfuld for et ungt menneske.

Hos RED er det særligt unge i aldersgruppen 16-23 år, der henvender sig. Sidste år måtte de afvise 46 kvinder, men de er netop blevet bevilget 12 nye pladser, fordi de får så mange henvendelser

- Det er unge, som har levet med social kontrol, hvor familien bestemmer, hvem de skal være sammen med, hvordan de skal gå klædt, hvilken uddannelse de skal have, og hvem de skal giftes med. Mange af dem har oplevet fysisk og psykisk kontrol.

- Sikkerhedsmæssigt kan det derfor være godt, er at de tilbydes en adresse uden fast bopæl, så man ikke kan finde dem i den tid, de skal bruge for at være sikker på, at de vil bryde med familien, siger hun.

/ritzau/