Opgør mellem Per Stig og Khader

Mens Naser Khader slår fast, at Geert Wilders skal deltage i omstridt konference, slår partifællen udenrigsminister Per Stig Møller bak.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de konservatives Naser Khader siger, at han har fået folketingsgruppens opbakning til en ytringskonference, går udenrigsminister Per Stig Møller i rette med ham og erklærer, at konferencen i første omgang handler om antiradikalisering.

Dermed siger han også - modsat Kharder, at det slet ikke er givet, at den hollandske islam-kritiker Geert Wilders skal deltage.

Skal Geert Wilders med til konferencen?

- For øjeblikket kører der en skæv debat om den konference. Man kalder det for en ytringsfriheds-konference. Men det er en konference om radikalisering, siger Per Stig Møller med direkte adresse til Khader.

- Der står i Finansloven, at der skal være en konference om, hvordan man bekæmper islamisme og radikalisering, og hvor man så skal have en masse gæster, der ved noget om det og som har erfaringer med den kamp.

- Det er klart at ytringer også kan føre til radikalisering, derfor er det også rimeligt med et ytringselement. Ord kan som bekendt også føre til mord. Så det er en del af konference.

- Ideen med konferencen er: Hvad stiller vi op med radikalisering. Det Konservative Folkeparti fik det ind i regeringsprogrammet og så fik vi lavet en handlingsplan, og så var det meningen, at Finanaloven skulle følges op af en konference.

Hvad med Geert Wilders – skal han med?

- Den skal vendes om. Når man laver en konference starter du ikke med at sige, jeg skal have den og den person med, og så kommer du i øvrigt et emne på til ham. Man skal gå den modsatte vej rundt. Og sige: Hvad er det for et tema, og så skal man se hvilke personer der passer til temaet. Og så langt er vi slet ikke kommet endnu.

Du vil altså ikke sige noget om Geert Wilders?

- Det vil være forkert, for som jeg sagde i den konservative gruppe i dag: Man starter jo ikke med at vælge en person, og så bygge en konference ovenpå den person.

- Man har en konference med et tema – det er bekæmpelse af radikalisering, det er klart at ytringer også kan føre til radikalisering, den kommer ikke bare svævende i gennem luften, den kommer af ord der inspirerer eller forvrider. Det er et element i radikaliserings-konferencen.

- Så skal man se på, når man har lavet konferencen, at dette her er hovedoverskriften og så skal man se, hvilke temaer man skal have dækket ind i den forbindelse, bl.a. hvad kan ytringer føre til. Og så skal man sætte personer på. Men det er alt for tidligt.

- Det er at sætte tingene på hovedet at starte med personen og så vælge et konferencetema.

Pia Kjærsgaard har sagt, at hun inden sommerferien vil have regeringen til at svare på om Geert Wilders kommer eller ej. Hvad siger du til det?

- Ja det kan hun så sige, og det er også muligt at vi bliver klar med konferencen inden sommerferien, men nu har statsministeren så sagt, at konferencen først skal holdes efter sommerferien. Så tag det nu roligt.

- Nu må vi lige samle de forligspartier der er med i Finansloven, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Der står i Finansloven, at det er en radikaliserings-konference og så må man sætte sig ned med dem. Men det er jo integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, der har de forhandlinger, ikke mig, slutter Per Stig Møller.