Opgør med 24-års-reglen i Venstre

V-profiler indleder ny debat om Danmarks retsforbehold. Er tiden løbet fra Anders Foghs såkaldte opt-in-model?

Flere fremtrædende Venstre-folk åbner nu for et opgør med partiets EU-politik, der ville indebære et farvel til partiets opbakning til Danmarks særlige 24-års-regel for familiesammenføringer.

Dermed undgår Danmark EUs grænse for familiesammenføring på 21 år.

Venstre og resten af det europapolitiske flertal har hidtil ment, at retsforbeholdet skal erstattes af den såkaldte opt-in model, hvor Danmark fastholder sin selvbestemmelse på udlændingeområdet, herunder 24-års-reglen.

»Vi skal seriøst overveje at droppe opt-in modellen. Det ville være et stærkt og nødvendigt signal at sende til resten af Europa,« skriver europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V) i en kronik i Berlingske i dag.

Hans tanker om et brud med opt-in-modellen, som i 2003 blev lanceret af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), får opbakning fra flere andre Venstre-folk.

»Det er en vigtig diskussion, han rejser. For jeg er af den opfattelse, at vi bør være fuldt og helt medlem af det europæiske fællesskab,« siger leder af Venstres gruppe i Europa-Parlamentet Jens Rohde.

Heller ikke Venstres formand for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), er afvisende over for Løkkegaards forslag. Hun efterlyser en gennemgang af opt-in modellens betydning for Danmark fra Justitsministeriet.

»Vi har hele tiden talt om opt-in modellen som den rigtige, men i takt med at tingene udvikler sig i det retlige samarbejde, synes jeg, det er værd at overveje, hvad der er forskellen på at være helt med på det retlige område og så have opt-in-modellen,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra V-leder Lars Løkke Rasmussen (V), men Venstres EU-ordfører, Lykke Friis, er enig i behovet for en gennemgang af opt-in modellen:

»Umiddelbart er jeg skeptisk over for, om vi skal ændre opt-in modellen, men lad os da analysere det igennem.«

Regeringen er også en del af aftalen om opt-in modellen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser dog at opgive ordningen:

»Vi ser ikke nogen andre muligheder end opt-in-modellen. Det er en rigtig god løsning for Danmark. Vi skal være glade for, at vi har den mulighed, og den vil vi bruge.«