Omstridte teltlejre til asylsøgere bliver nu tømt

Udlændingestyrelsen lukker cirka 4800 pladser på asylcentre rundt om i landet. 2000 pladser holdes i beredskab.

Udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte i vinter den nyoprettede flygtningelejr hos Beredskabscenter Thisted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

De sidste teltlejre, hvor der siden sidste år har boet asylansøgere, bliver nu tømt for beboere.

Det oplyser Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi behovet for indkvartering er mindsket, efterhånden som antallet af nytilkomne asylansøgere til Danmark er faldet drastisk.

I alt lukkes 4800 indkvarteringspladser. Det er dog kun de 2800, der lukkes permanent. 2000 pladser skal fortsat være i beredskab, meddeler Udlændingestyrelsen.

»Vi følger løbende udviklingen i indrejsetallene tæt, og vi mener, at det er det rigtige tidspunkt at reducere den samlede kapacitet væsentligt, siger styrelsens direktør, Tanja Franck,« i pressemeddelelsen.

»Erfaringerne viser, at udviklingen hurtigt kan ændre sig på asylområdet, og derfor holder vi et antal pladser klar i beredskab, som hurtigt kan tages i brug, hvis udviklingen skulle vende,« tilføjer hun.

»Situationen, den er markant bedre, end den var«

Netop antallet af asylsøgere kom statsminister Lars Løkke Rasmussen også ind på, da han tirsdag præsentere regeringens 2025-plan.

Her sagde statsministeren:

»Vi er nu i en situation, hvor antallet af asylansøgere er faldet drastisk. I år til dato er der kommet omkring 5.000. Sidste år kom der 21.000. Og det er baggrunden for, at vi nu nedjusterer det beregningstekniske skøn og anslår, at der højst kommer 10.000 asylansøgere i år. Situationen, den er markant bedre, end den var. Det frigør penge, men 10.000 er også for mange.«

Tidligere på ugen viste de seneste nye asyltal et markant fald i ansøgere. Der blev således registreret det laveste i år med kun 36 asylansøgere.

Tallet er samtidigt det laveste, som myndighederne har registreret, siden regeringen indførte midlertidig grænsekontrol 4. januar, og det var sjette uge i streg, at der blev registreret under 100 asylansøgere.

Det samlede antal af asylansøgere i år har rundet 4700. Til sammenligning ankom der hele sidste år cirka 21.000 asylansøgere.

Sammen med regeringens store 2025-plan fremlagde Inger Støjberg tirsdag et katalog med udlændingestramninger, der skal afholde flygtninge fra at søge til Danmark og få flere til at vende hjem.

Regeringen listede i den forbindelse følgende syv temaer op:

  • En nødbremse, så vi kan afvise asylansøgere på grænsen
  • Styrket nærområdeindsats
  • Ro og orden
  • Strammere regler for ophold i Danmark
  • Udsendelse og frivillig hjemrejse
  • Skærpet brug af optjeningsprincipper for velfærdsydelser
  • Konventioner – tilbage til kernen

Du kan læse mere om de syv temaer hos Politiko her.

Opdateres...