Omstridt dansk smykkelov får opbakning i flere europæiske lande

I flere europæiske lande er der opbakning til den omdiskuterede lov, der gør det muligt for myndighederne at beslaglægge værdier fra flygtninge. Herhjemme er befolkningen splittet.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det omstridte lovforslag L87 er i dag trådt i kraft i Danmark efter måneders intens politisk debat.

Politiet herhjemme har fredag modtaget en konkret vejledning, der detaljeret beskriver, hvilke genstande myndighederne fremover kan beslaglægge fra flygtninge - samt hvordan flygtninge, der krydser den danske grænse, skal tjekkes.

Det danske lovforslag har fået omfattende international opmærksomhed og kritik, men en ny meningsmåling foretaget for analyseinstituttet YouGov viser, at der flere steder i den europæiske befolkning er opbakning til smykkeloven, som den er blevet døbt.

Målingen viser, at opbakningen til de danske lovtiltag er størst i nabolandet Tyskland, hvor 62 pct. af befolkningen siger, at de ville være parat til at indføre lignende tiltag i Tyskland.

Også i Finland (55 pct.) og Storbritannien (54 pct.) er et flertal klar til lignende lovgivning.

Til gengæld er det svært at finde opbakning hos Danmarks nordiske naboer Sverige og Norge. I begge land er et flertal af de adspurgte imod det danske tiltag med beslaglæggelse af værdier fra flygtninge.

Danskere er splittet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har undervejs i forløbet om L87 kaldt lovforslaget »det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien«, og selvom det blev vedtaget med 81 stemmer for og 27 imod i Folketinget, så er den danske befolkning splittet.

Ifølge tallene fra YouGov er der støtte til forslaget fra 38 pct. af befolkningen, mens 39 pct. er imod.

Helt konkret har analyseinstituttet spurgt:

Det blev annonceret i sidste uge, at Danmark vil indføre en lov, der betyder, at flygtninge skal overdrage deres værdigenstande og penge til myndighederne for at betale for deres ophold, mens de søger om asyl. Vil du støtte eller være imod en lignende lov i dit eget land?

I de syv lande, der indgår i undersøgelsen, fordeler svarene sig således:

Tyskland: 62 pct. for og 18 pct. imod.

Finland: 55 pct. for og 22 pct. imod.

Storbritannien: 54 pct. for og 23 pct. imod.

Frankrig: 39 pct. for og 30 pct. imod.

Danmark: 38. pct. for og 39. pct. imod.

Sverige: 41 pct. for og 44 pct. imod.

Norge: 33 pct. for og 43 pct. imod.

Undersøgelsen er gennemført fra 20. til 27. januar og baserer sig på svar fra godt 8350 personer fordelt på de syv lande.

Det er særligt smykkedelen af de danske asylstramninger, der er løbet med overskrifterne både herhjemme og internationalt.

Loven betyder også, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus fremover skal vente tre år på at få deres ansøgning om familiesammenføring behandlet mod et år i dag.

Danmark er ikke det eneste land, der konfiskerer værdigenstande fra flygtninge. Berlingske giver dig her et overblik over, hvordan reglerne er i bl.a. Holland, Tyskland og Schweiz.

I vejledning til politiet, der blev offentliggjort i dag, hedder det, at »vielsesringe og forlovelsesringe« er undtaget fra beslaglæggelse fra asylansøgere.

Her kan du læse fire nedslag i vejledningen:

Sådan skal visitationerne foregå:

Sådan skal genstandene vurderes:

Sådan defineres affektionsværdi:

Sådan skal beslaglagte genstande opbevares: